Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Platy malé, úspory žádné, ale ceny světové. Bída žene Čechy do dluhů

Platy malé, úspory žádné, ale ceny světové. Bída žene Čechy do dluhů
zdroj: Profimedia

Podle výsledků nedávného průzkumu se celkově zhoršila finanční situace u každé druhé domácnosti a je zatížena dluhy. Čísla, která vypadají dramaticky, ale nechávají ekonomy v klidu, nedosahují totiž zdaleka na úroveň zadlužení domácností na západ od nás.

Sociolog Jan Keller varuje, možná máme málo dluhů, ale také máme spoustu domácností žijící od výplaty k výplatě, tvrdí Keller. Z výsledků průzkumu SANEP vyplývá, že dluhy má konkrétně 48,9 procent respondentů. Za poslední rok se prý u 58,7 procenta dotazovaných zhoršila finanční situace. Čtvrtina dotazovaných také žije od výplaty k výplatě a nemá tak možnost si jakkoliv naspořit. Kdyby se sečetly všechny dluhy českých domácností dohromady (a to nejsou započítány dluhy „neoficiální"), vyšlo by číslo 1,091 bilionu korun, tvrdí pak Česká národní banka.

Dluhy domácností? Nic dramatického

„Situace je taková, že makroekonomicky to žádný zvláštní problém není. Ale je to samozřejmě v jednotlivých případech sociální problém těch zadlužených jednotlivých rodin. Nicméně z hlediska stability bankovního sektoru, stability národního hospodářství české rodiny nijak předlužené nejsou," řekl exministr financí sociální demokracie a dnes hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.