Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Pilot ultralightu zemřel během letu, s letadlem přistála jeho manželka

Pilot ultralightu zemřel během letu, s letadlem přistála jeho manželka
Žena musela s letadlem přistát bez jakýchkoli předchozích zkušeností (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Při nouzovém přistání ultralehkého letadla nedaleko letiště ve španělské Seville se v neděli vážně zranila žena. Její manžel během letu upadl do bezvědomí a žena tak musela bez jakýchkoli předchozích zkušeností převzít řízení letadla a pokusit se s ním přistát. Informoval o tom místní deník Diario de Sevilla.

Deník zveřejnil záznamy z komunikace s ženou, kterou se pracovníci řídící věže snažili uklidnit a přesvědčit, že let zvládne. Mezitím se rozjela náročná záchranná akce. Na místě už čekali hasiči, záchranáři a připravený byl i vrtulník. 

"Nebojte se, zvládnete přistát bez problémů. Letadlo letí bez problémů, nebojte se, nezřítí se. Klid, holka, v jaké výšce letíte?" uklidňovali ženu.

Žena tak pomocí instrukcí z řídící věže letadlo navedla na letiště v Seville. Přistát se jí bohužel nepodařilo až tak snadno, letadlo se zřítilo do pomerančového háje zhruba tři kilometry od přistávací dráhy.

Po pádu začal stroj hořet, ženě se ale podařilo včas se z něj dostat. S popáleninami a vnitřními zraněními skončila v nemocnici. Podle lékařů je její stav sice vážný, ale není ohrožena na životě.

Její manžel takové štěstí neměl. Záchranáři předpokládají, že zemřel na infarkt ještě před pádem letadla, potvrdí to ale až pitva. 

 

Zdroje:
Diario de Sevilla