Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Jsem snad válečný štváč? podivoval se Pavel

Jsem snad válečný štváč? podivoval se Pavel
Petr Pavel, generál v civilu. | zdroj: Profimedia

Mír na Ukrajině je Babišův marketingový tah, řekl vítěz prvního kola prezidentských voleb.   

Petr Pavel v neděli reagoval na výrok svého soupeře ve druhém kole prezidentských voleb. Andrej Babiš ho v sobotu na tiskové konferenci v sobotu kritizoval za výrok, že si „nedovede představit trvalý mír“ a vylíčil ho jako „jestřába", který řinčí zbraněmi. Kromě toho upozornil, že on „chce mír“, a proto svolá do Prahy mírový summit k Ukrajině. Stranou přitom ponechal otázku, zda by na něj pozval Putina.

Pavel v neděli v otázkách Václava Moravce na ČT24, kam Babiš odmítl přijít, kontroval otázkou, proč se Babiš jako premiér po ruské anexi Krymu v roce 2014 o žádný mírový summit nepokusil.

„Vytvářet naději, že Česká republika je dnes v pozici, kdy může uspořádat globální mírový summit, je dnes opravdu jenom marketingový tah Andreje Babiše, nic jiného,“ řekl.

V den kdy Pavel poskytl rozhovor ČT se v Česku vyrojily billboardy s Babišovou fotografií a textem: „Nezavleču Česko do války, jsem diplomat, ne voják.“

Bývalý šéf vlády v sobotu překroutil výrok Petra Pavla z televizní diskuze, kde generál řekl: „Trvalý mír je iluze. Musíme usilovat o ukončení konfliktu a zahájení obnovy Ukrajiny.“ Babiš pravil: „Pokud pan Pavel říká, že mír je iluze, já jsem zásadně proti. Nechceme válku, chceme mír, a Evropa má po druhé světové válce mír, za to musíme bojovat.“

Pavel označil za absurdní, aby byl kvůli svému postoji k událostem na Ukrajině označován za válečného štváče. Poukázal na to, že v pozici předsedy Vojenského výboru NATO přesvědčil náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova k jednáním na nejvyšší úrovni.

„Přestože že to nevedlo k dlouhodobému míru, byl to významný krok,“ tvrdil generál v Otázkách Václava Moravce.

Odvede mu voliče?

Pavel, který celý rozhovor absolvoval se svou typickou kamennou tváří, upozornil, že Babiš bude snažit před druhým kolem odradit jeho voliče i voliče kandidátů, kteří mu vyjádřili podporu, aby přišli k volbám.

„Jsem přesvědčen o tom, že voliči nepodlehnou tomuto tlaku, že si uvědomí, o co v těchto volbách jde, že si uvědomí, jaký svět nám chce Andrej Babiš nabídnout a jak by vypadala Česká republika pod jeho vedením,“ prohlásil finalista prezidentských voleb.

Zdroje: