Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Petr Pithart tvrdě: Je tu mnoho tupých ovcí. Volíme pořád stejně a pak se divíme

Petr Pithart tvrdě: Je tu mnoho tupých ovcí. Volíme pořád stejně a pak se divíme
zdroj: Mediafax

ROZHOVOR Po létech v disentu se Petr Pithart stal předsedou české vlády a později i jednou z největších stálic horní komory Parlamentu. Do Senátu byl zvolen celkem třikrát. Jeho kolegové ho nedávno navrhli prezidentovi na vyznamenání Řádem T. G. Masaryka. V politice už chce po dvaadvaceti letech skončit, proto jsme se ho zeptali.

Politika významně ovlivnila celý Váš život, ale i Vy jste naopak výrazně ovlivnil politiku. Co považujete za svůj největší úspěch?

Privatizaci, jak ji prováděla česká vláda. Jsem docela hrdý na to, že jsme v závodě s časem a hlavně s federální vládou nenechali všechno zprivatizovat kuponovou metodou, která se ukázala jako úspěšná jen politicky. Tři měsíce před volbami v červnu 1992 se rozdávaly knížky kuponů, zatraceně podobné knížkám šekovým, v nich byl podpis ministra financí a shodou okolností i předsedy OD. Pak ale, už po volbách, většinu majetku uchvátily investiční a privatizační fondy, nedostatečně regulované, a tak z velké části podvodné. Tehdy jsme v tom závodě zachránili automobilku Škoda Mladá Boleslav a dalších asi šedesát podniků. Všechny do jednoho dnes prosperují.