Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Případů covidu přibylo víc než před týdnem, sněmovna schválila pravidla očkování

Aktualizováno: Případů covidu přibylo víc než před týdnem, sněmovna schválila pravidla očkování
Češi mohou znovu nakupovat, v nabídce je i dortík ve tvaru koronaviru | zdroj: Profimedia

Poslanecká sněmovna schválila novelu, která zakotví základní pravidla pro nákup a distribuci vakcín a stanoví, že očkování proti novému koronaviru mají mít lidé hrazeno ze zdravotního pojištění. Zpomalování nárůstu počtu případů nově nakažených se v Česku přerušilo - přibylo jich více než předchozí čtvrtek.

Od čtvrtka se v Česku zmírnila opatření proti šíření koronaviru, zároveň se ovšem přerušilo zpomalování nárůstu počtu případů nově nakažených. Přibylo jich 4624, zhruba o 600 více než předchozí čtvrtek. Index rizika protiepidemického systému PES se oproti předchozím dnům nezměnil, už 12 dní v řadě je na 57 bodech ze sta.

Denní nárůsty počtu lidí nakažených koronavirem postupně klesaly od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních čísel kolem 15 000 případů denně. Podobně zpomalovaly v předchozích dnech i nárůsty počtu úmrtí lidí s covidem-19. Aktuálně nemocí v zemi trpí asi 61 000 lidí, v nemocnicích je asi 7,2 procenta z nich. Celkem od 1. března testy potvrdily covid-19 u zhruba 538 000 lidí, zemřelo 8641 nakažených.

Ve čtvrtek se po více než měsíční nucené pauze otevřely díky uvolnění vládních opatření proti koronaviru obchody, provozovny služeb či restaurace, vracejí se i venkovní trhy. Částečně mohly otevřít i galerie, muzea, knihovny, zoo, památky, herny a kasina, provoz obnovila i fitness centra, posilovny a bazény. Zájem zákazníků byl větší než obvykle, nikoliv ovšem dramaticky.

Sněmovna schválila pravidla očkování proti koronaviru

Očkování proti novému koronaviru mají mít lidé hrazeno ze zdravotního pojištění. Sněmovna to zrychleně schválila v novele, která také zakotví základní pravidla pro nákup a distribuci vakcín. Vakcíny zakoupí stát na základě objednávky Evropské unie. Očkování u lékaře bude dobrovolné. Cílem je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) očkovat 60 až 70 procent obyvatel. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Očkování všech obyvatel vakcínou proti koronaviru by mohlo stát až pět miliard korun, pokud by byly třeba dvě dávky, vyplývá z důvodové zprávy. Kdyby zákon nebyl schválen, nebylo by možné očkování a očkovací látky pojištěncům bezplatně poskytovat. Blatný míní, že v takovém případě by byl zájem o očkování proti koronaviru mnohem nižší.

Očkování by mělo mít podle dosavadních rozhodnutí zajištěno zhruba 5,5 milionu lidí. Provedeno by mohlo být do konce léta příštího roku. V EU ale zatím není žádná vakcína oficiálně schválená. Pořadí jednotlivých skupin obyvatel, které se budou moci nechat očkovat, bude upravovat očkovací strategie. Návrh počítá nejprve s očkováním lidí starších 60 let, kteří patří mezi nejrizikovější skupiny, lidí s chronickými onemocněními a zdravotníků na exponovaných místech.

Koronavirus se od počátku pandemie celosvětově prokázal u více než 65 milionů lidí, přes 1,5 milionu z toho zemřelo, vyplývá ze statistik Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie covidu-19 globálně monitoruje. V absolutních číslech je nejhůře zasaženým regionem Evropa, kde jen za minulý týden přibylo 1,7 milionu nových případů.

Pfizer dodá letos jen polovinu z plánovaných 100 milionů dávek vakcíny

Problémy v dodavatelském řetězci americké společnosti Pfizer byly jedním z důvodů, proč firma letos nabídne jen polovinu původně plánovaného množství vakcíny proti covidu-19. Pfizer v posledních týdnech vyjádřil předpoklad, že do konce roku dodá asi 50 milionů dávek vakcíny, původně přitom bylo cílem 100 milionů dávek. V roce 2021 se však farmaceutická firma chystá dodat 1,3 miliardy dávek.

"Navýšení kapacity dodavatelského řetězce se surovinami zabralo více času, než jsme očekávali," uvedla mluvčí Pfizeru, který vyvíjí vakcínu společně s německou firmou BioNTech. "Je také důležité zdůraznit, že výsledek klinických testů přišel později, než co předpokládala původní projekce," dodala.

Očkovací látka firem Pfizer a BioNTech poskytuje podle klinických testů ochranu před covidem-19 s 95procentní účinností, podává se ve dvou dávkách s odstupem tří týdnů. Její použití jako první země na světě ve středu povolila Británie, která si objednala dávky pro 20 milionů lidí. Očkovací látka by mohla být v zemi dostupná od příštího týdne.

Za normálních okolností by farmaceutické společnosti nechaly nákup komponentů potřebných pro výrobu vakcíny, zajišťování výrobních linek a distribuce až po schválení vyvíjeného produktu. U této vakcíny se to však dělo všechno najednou. List The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaný zdroj přímo se podílející na vývoji vakcíny Pfizeru uvedl, že "některé z prvních dodávek surovin nesplňovaly standardy", což zdrželo produkci.

Orbán kritizoval EU kvůli vakcíně proti covidu-19

Maďarský premiér Viktor Orbán ve veřejnoprávním rozhlase kritizoval Evropskou unii, že na rozdíl od Británie ještě nezaregistrovala vakcínu proti covidu-19. "Kdo vystoupil (z EU), jde vlastní cestou, hledá vlastní řešení, může zdraví a životy svých občanů chránit rychleji než my, kdo jsme (v EU) zůstali," řekl Orbán, který na EU často útočí.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) chce zkoumání žádosti firem Pfizer a BioNTech o podmínečnou registraci jejich vakcíny dokončit nejpozději do 29. prosince. S rozhodnutím pak musí souhlasit ještě Evropská komise, která tak chce udělat do tří dnů poté, co získá doporučení od EMA.

Maďarská vláda uvažuje i o použití ruské vakcíny Sputnik V, kterou ruské úřady schválily letos v létě. Vůči této vakcíně ale zaznívají i výhrady.

Zdroje: