Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Aktualizováno: Británie schválila vakcínu Pfizer/BioNTech, Interpol varuje před falešnými vakcínami

Aktualizováno: Británie schválila vakcínu Pfizer/BioNTech, Interpol varuje před falešnými vakcínami
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Británie jako první na světě schválila pro nouzové použití vakcínu proti covidu-19 od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. Dostupná má být po celé zemi od příštího týdne.

"Vláda dnes přijala doporučení lékové agentury MHRA schválit vakcínu proti covidu-19 od Pfizeru a BioNTechu k použití," uvedl kabinet. "Vakcína bude v Británii dostupná od příštího týdne," píše se v prohlášení.

Premiér Boris Johnson na twitteru označil schválení za úžasnou zprávu. "Je to právě ochrana vakcínami, která nám nakonec umožní vrátit se k našim životům a opět rozhýbat hospodářství," uvedl.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl, že je na přijetí očkovací látky připravena zhruba padesátka nemocnic po celé zemi. S distribucí prvních 800 000 dávek pomůže i armáda. "Jsem velmi hrdý na to, že Spojené království je první zemí na světě, která má klinicky schválenou vakcínu," uvedl. Agentura Reuters připomněla, že svými vakcínami obyvatele očkují už i Čína a Rusko.

Podle hlavního zdravotnického poradce britské vlády Chrise Whittyho potrvá až do jara, než se vakcína dostane všem lidem z nejvíce zranitelných skupin, kteří o ni projeví zájem. První na řadě mají být zaměstnanci ve zdravotnictví a obyvatelé domovů pro seniory, dále by se vakcína měla podat starším lidem.

Spojené království, které má zhruba 67 milionů obyvatel, si u společností Pfizer a BioNTech objednalo 40 milionů dávek očkovací látky, tedy dostatek pro 20 milionů lidí. Aby vakcína člověka ochránila, musí ji lékaři podat ve dvou dávkách s odstupem tří týdnů.

Britská agentura MHRA schválila vakcínu za rekordní čas. V USA se bude regulátor FDA radit o podmínečném schválení očkovací látky firem Pfizer a BioNTech teprve 10. prosince. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v úterý oznámila, že přípravek doporučí Evropské komisi k podmínečné registraci nejdříve 29. prosince. V reakci na informace z Británie EMA uvedla, že její schvalovací proces je bezpečnější, založený na větším množství důkazů a kontrol.

Šéfka MHRA June Raineová prohlásila, že britský schvalovací proces začal již v polovině roku a byl "mimořádně důkladný a vědecky přísný". "Bezpečnost lidí bude vždy na prvním místě," dodala.

Očkovací látka vyvinutá ve spolupráci firem Pfizer a BioNTech má podle klinických testů až 95procentní účinnost. Údaj se vztahuje k ochraně před covidem-19. Do jaké míry chrání před nákazou koronavirem SARS-CoV-2, který nemoc způsobuje, zatím není jasné. Přípravek přitom podle výrobců nemá žádné vážné vedlejší účinky. V nejohroženější skupině starších lidí je účinnost 94 procent.

Nákup až 300 milionů dávek této vakcíny schválila už v listopadu Evropská komise a žádost o schválení mimořádného nasazení látky si firmy rovněž v listopadu podaly ve Spojených státech. Pfizer a BioNTech požádaly o registraci vakcíny i v Británii, Austrálii, Kanadě či Japonsku. Na vývoji dalších vakcín také pracují desítky firem po celém světě, britské úřady rovněž zvažují další látku od farmaceutické společnosti AstraZeneca.

Interpol varuje před falešnými vakcínami zločineckých sítí

Organizovaný zločin se bude snažit napojit na distribuci vakcín proti koronaviru SARS-CoV2, varovala nyní své členské státy mezinárodní policejní organizace Interpol. Široká veřejnost bude podle Interpolu v ohrožení kvůli falešným internetovým stránkám, ale zejména kvůli falešným vakcínám, které by mohly ohrozit zdraví nebo i lidské životy.

"Zatímco vlády připravují rozjezd očkování, kriminální organizace plánují infiltraci nebo narušení dodavatelských řetězců," uvedl generální tajemník Interpolu Jürgen Stock.

Se 194 členskými zeměmi je Interpol nejvýznamnější policejní organizací na světě. Státy ji mimo jiné využívají k výměně informací o hledaných osobách a k podávání zpráv o vývoji v oblasti organizovaného zločinu.

S rušením restrikcí na cestování poroste význam testů na koronavirus a Interpol varuje, že spolu s tím se rozroste i výroba a distribuce neschválených a falešných testovacích sad. Jednotka Interpolu zaměřená na kyberkriminalitu už upozornila, že ze 3000 webů, které nabízejí potencionálně nebezpečná léčiva a zdravotní potřeby, přibližně 1700 skrývá také kybernetickou hrozbu, nejčastěji spamy a phishingové útoky.

Zdroje: