Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Pandemie trochu zamíchala pořadím nejdražších měst

Pandemie trochu zamíchala pořadím nejdražších měst
Pohled na Curych z hory Üetliberg | zdroj: Profimedia

Šíření koronaviru změnilo pořadí v žebříčku nejdražších měst pro život. Na prvních místech je vedle Hongkongu opět Paříž a Curych.

Pořadí vychází ze srovnání zářijových cen 138 výrobků a služeb ve 130 městech po celém světě a žebříček se sestavuje na základě průzkumu britské analytické organizace The Economist Intelligence Unit (EIU). Předním příčkám i nadále dominují města asijská. Do první desítky se dostala i čtyři západoevropská města, což je podle analytiků dáno relativní silou evropských měn.

Oproti loňsku si pohoršily Singapur a Ósaka, které s Hongkongem sdílely první příčku. Na té je s touto asijskou finanční metropolí nově zpět Paříž a také Curych, které si v pořadí oproti loňsku polepšily o čtyři místa. Čtvrtý Singapur si naopak o tři místa pohoršil. Následuje Tel Aviv (+2), Ósaka (-4), Ženeva (+3), New York (-3), Kodaň (+2) a Los Angeles (-1).

Index, který o pořadí měst v žebříčku rozhoduje, porovnává každé město s náklady na život v New Yorku. Život ve městech Severní a Jižní Ameriky, Afriky a východní Evropy ve srovnání s loňskem zlevnil. Životní náklady ve městech západní Evropy naopak vzrostly.

Například v Singapuru ceny klesly, protože z tohoto městského státu v důsledku pandemie covidu-19 odešli zahraniční pracovníci, uvádí EIU. Podražila většina čínských měst, kde spotřebitelské ceny zvyšuje obchodní napětí mezi Pekingem a Washingtonem.

Nejvíce vzrostly ceny v íránské metropoli Teheránu, který se vyšplhal o 27 příček na 79. místo. Hlavní příčinou jsou americké sankce, které komplikují dodávky zboží. Největší pokles cen pak vykázala brazilská města Rio de Janeiro a Sao Paulo, a to kvůli slabé měně a nárůstu chudoby.

Z deseti kategorií, na které se zpráva soustředí, nejvíce zdražil tabák. Naopak nejprudší propad vykázaly ceny oblečení.

Zdroje: