Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Penc zveřejnil nové zaměstnance StB

Penc zveřejnil nové zaměstnance StB
zdroj: tisková zpráva

Aktivista Stanislav Penc prý na svých webových stránkách www.svazky.cz zveřejnil seznamy dalších přibližně dvou tisíc někdejších zaměstnanců Státní bezpečnosti (StB), kteří prý dosud nebyli nikde uvedeni.

Na stránkách www.svazky.cz je možné nové seznamy najít pod odkazem Zaměstnanci Státní bezpečnosti II. První seznam obsahuje jména 735 příslušníků propuštěných na vlastní žádost, druhý 1281 jmen zaměstnanců propuštěných jako nezpůsobilých.

"Tyto seznamy pocházejí z několika různých zdrojů, například z dokumentů porevolučních občanských komisí," řekl Penc.

"Dnes zveřejněný seznam obsahuje jména významných lidí, kteří od StB odešli či byli přeřazeni na jiné místo před vydáním těchto rozkazů, a proto v takzvaných Sacherových seznamech nikdy nebyli uvedeni," dodal dále Penc.

Penc již v polovině loňského prosince zveřejnil seznamy zhruba 13 500 kmenových zaměstnanců Státní bezpečnosti (StB). Vycházejí z přílohy tajného rozkazu bývalého federálního ministra vnitra Richarda Sachera, kterým 15. února 1990 Státní bezpečnost zrušil.

Předtím aktivista zveřejnil databázi zhruba 770 tisíc lidí, o které se zajímala Státní bezpečnost. Kvůli sporům o to, zda není její zveřejnění v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů, však později nefungovala.

Zveřejnění databáze prošetřuje Úřad pro ochranu osobních údajů. Mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Reichel pak k tomu řekl, že o zveřejnění seznamů nemá dostatek informací a není schopen jej komentova.

                                                                                                                              www.parlamentnilisty.cz