Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Pastrňák si možná brousí zuby na magickou stovku

Pastrňák si možná brousí zuby na magickou stovku
David Pastrňák | zdroj: Profimedia

Jediným českým hokejistou, který získal prestižní Maurice Richard Trophy určenou pro nejlepšího střelce základní části NHL, je Milan Hejduk. Bývalý útočník Colorada na ni dosáhl v roce 2003. Napodobí ho letos David Pastrňák?

Třiadvacetiletý rodák z Havířova má formu jako hrom. David Pastrňák si v dosavadních devíti startech připsal už 17 kanadských bodů a s deseti vstřelenými góly je nejlepším střelcem celé NHL. Auston Matthews či Alexandr Ovečkin, který tabulku kanonýrů ovládl v šesti z posledních sedmi ročníků, se mu zatím pouze dívají na záda. Může Pastrňák v nasazeném tempu vydržet?

"Je to strašně těžké. Velmi dobrý start měl i loni, jenže ho pak přibrzdilo zranění. Ovšem pokud bude zdravý a ve formě, tak určitě patří do skupiny hráčů, kteří o trofej pro nejlepšího střelce NHL mohou bojovat," říká Radim Vrbata, jenž v nejslavnější lize světa odehrál přes tisíc zápasů.

Před dvěma lety se Pastrňák dostal na 80 kanadských bodů, loni přidal ještě jeden navíc. Pokud bude v tomto tempu pokračovat, klidně může atakovat i magickou stovku, což z českých hokejistů během jedné sezony dokázal pouze Jaromír Jágr. "Aby to zvládl, musí se sejít strašně moc věcí. Hraje mu však do karet, že je v dobrém týmu a v lajně má skvělé spoluhráče," poukázal Vrbata na Pastrňákovu spolupráci s Patricem Bergeronem a Bradem Marchandem. "Přestože je stále docela mladý, tak už má dost zkušeností. Na podobné prognózy je ale ještě brzy," dodal současný sportovní ředitel Mladé Boleslavi.

Gól z každé pozice

Pastrňák v NHL kroutí svou šestou sezonu. Dosud stihl odehrát 329 zápasů v základní části a dalších 42 startů přidal v play-off. Dohromady má na kontě už 344 bodů. Hvězda Bostonu Bruins se hokejem baví, za jeho výsledky ale stojí především tvrdá dřina. "Je za tím hodně práce. Má talent a taky umí dávat góly různými způsoby. Klidně vymíchá brankáře nebo obránce, vystřelí z voleje, využije přesilovky nebo se prosadí z předbrankového prostoru. Je hodně variabilní," chválí Pastrňáka Vrbata, který v NHL hrával za Colorado, Carolinu, Chicago, Arizonu, Tampu Bay, Vancouver a Floridu. Moc dobře proto ví, jak je těžké udržet se v soutěži na vrcholu.

"V každé době to bylo náročné. Mladí hráči na sebe musí upozornit a ukázat, že si zaslouží místo. Někdo si buduje pozici jen krátce, někomu to trvá dlouho. Je důležité být konzistentní a přesvědčovat manažery i trenéry, že si místo zasloužíte," přibližuje bývalý hokejista náročný život v NHL. "Není to jednoduché, konkurence je obrovská a na každé místo číhá v NHL dalších deset hráčů," zdůraznil Vrbata.

Pastrňák je v NHL současnou českou jedničkou, hodně vysoko se ale drží i další. Loni zažil životní sezonu Tomáš Hertl, mezi opory Washingtonu se zařadil Jakub Vrána, na vrcholu se drží Jakub Voráček a hodně platný je stále i Pastrňákův spoluhráč z Bostonu David Krejčí. Na svou šanci však čekají i další, v týmu Caroliny se zabydluje Martin Nečas a na pořádnou příležitost v Detroitu číhá devatenáctiletý Filip Zadina.

"Uspět v draftu a dostat se do týmu je jedna věc. Ale udržet se v NHL a vypracovat si takovou pozici, jako má Pastrňák, to už je něco jiného. Jestli se dostanou do takové role, jako má on, to je zatím věštění z křišťálové koule. Nejprve se v NHL musí usadit, a pak by o tom mohli přemýšlet," říká o českých nadějích osmatřicetiletý Vrbata, jenž aktivní kariéru uzavřel v roce 2018. "Ale každopádně bych jim to hodně přál," dodává.

Zdroje:
Vlastní