Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Výhrůžky smrtí starostovi Prahy 6 kvůli kauze Koněv. Padl první trest, další lidi policie vyšetřuje

Výhrůžky smrtí starostovi Prahy 6 kvůli kauze Koněv. Padl první trest, další lidi policie vyšetřuje
Už druhý měsíc žije starosta Prahy 6 Ondřej Kolář kvůli kauze Koněv s policejní ochranou. | zdroj: HlídacíPes.org

Už druhý měsíc má starosta Prahy 6 Ondřej Kolář policejní ochranu. Kvůli debatám o odstranění sochy ruského maršála Koněva mu vedle vulgárních nadávek přišla i řada výhrůžek smrtí. Policie už několik autorů vypátrala a v jednom případě už padl i trest, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes.

"Policejní ochrana je samozřejmě velký zásah do života, do soukromí. Kamkoli jdu, musím to hlásit, jde se mnou policie a jakmile přijdu domů, už bych tam měl ideálně zůstat," vysvětluje ve své pracovně na radnici Prahy 6 starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09). I v tu chvíli ve vedlejší místnosti sedí policisté.

"Za ty dva měsíce jsem jich poznal už dost, střídají se, ale musím říct, že to jsou to všechno profesionálové a odvádějí dokonalou práci," podotýká Kolář. 

img_1284-e1571758382890 Ve starostově kanceláři: posměšný nápis a hitlerovský knírek pod fotografií Ondřeje Koláře – pozůstatek protestů u sochy maršála Koněva. | zdroj: HlídacíPes.org

Jeho kancelář zdobí nepřehlédnutelný portrét prezidenta Václava Havla, ale i květináč, v němž je zapíchnuta karikatura Kolářovy hlavy s hitlerovským knírkem – pozůstatek jednoho z protestů, které se kolem kauzy Koněv odehrály.

"Vlastně od chvíle, co se začalo mluvit o soše maršála Koněva, mi začaly chodit různé invektivy a přerostlo to až do nechutných výhrůžek fyzickou likvidací nejen mne, ale i mé rodiny. Na základě toho jsem požádal o policejní ochranu," říká Kolář.

Policii od té chvíle posílá všechny podobné nové dopisy a vzkazy, které mu přišly, a jak říká "podezřelé dopisy se na úřadě raději z obálky vytahují opatrně pinzetou".

Policie jednotlivé případy řeší, posuzuje, zda jde o přestupek, či dokonce trestný čin. "Už čtyři lidi, jejichž jednání klasifikovali jako trestné činy, policie identifikovala, respektive chytila. Jeden z nich už dostal podmínku, tři jsou v šetření. Další jsou v přestupkovém řízení. Vyloučili z toho opravdu jen minimum," říká v rozhovoru pro HlídacíPes.org Kolář.

"Výhrůžky chodily doslova z celé republiky, z Vysočiny, z Ústí, z Olomouce. Ale všichni byli stejně překvapení, když u nich policie zazvonila, divili se 'jak jste na mne přišli'?" konstatuje Kolář.

V šestiměsíční podmínce je muž z Prahy 5, který svou výhrůžku starostovi adresoval telefonicky.

"Vzala to sekretářka, on na ni spustil, jak mi uřízne hlavu. Ještě ten den si pro něj policie přišla a pán byl velmi překvapen. Ale spolupracoval, byla to pro něj polehčující okolnost a státní zástupce podmíněně zastavil trestní stíhání. Nicméně půl roku musí pán sekat latinu," podotýká Kolář.

Podmíněné zastavení trestního stíhání sice nemá charakter odsuzujícího rozsudku, definitivní zastavení stíhání je ale podmíněno uplynutím stanovené zkušební lhůty bez dalších přečinů. V tomto konkrétním případě po šesti měsících.


Celý rozhovor s Ondřejem Kolářem o policejní ochraně, výhrůžkách smrtí, roli ruské ambasády, dopadech kauzy Koněv i o tom, co se kolem sochy děje nyní, přinese HlídacíPes.org tento pátek.


Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje:
HlídacíPes.org