Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Palinová chce být ministryní energetiky, ale ne na dlouho

Palinová chce být ministryní energetiky, ale ne na dlouho
Palinová kritizovala Obamu za plán boje proti změnám klimatu | zdroj: Profimedia

Bývalá guvernérka Aljašky Sarah Palinová se chce stát ministryní energetiky, pokud bude Donald Trump zvolen prezidentem. Zároveň dodala, že by ho hned zrušila.  Palinová patří k Trumpovým zastáncům a veřejně podpořila i jeho kandidaturu za republikány. 

Palinová poskytla rozhovor pro americkou stanici CNN. Na otázku, zda by chtěla zastávat nějakou funkci, kdyby byl Trump zvolen do Bílého domu, odpověděla, že ji zajímá energetika a chtěla by šéfovat tomuto rezortu, ale hned potom by ho zrušila.

Zároveň ale dodala, že by tedy na ministerstvu působila jenom dočasně. Státy by podle ní měli mít kontrolu nad svým územím a právo na rozvoj.  

V rozhovoru kritizovala nedávný plán prezidenta Obamy, který je zaměřen na hrozby globálního oteplování. Uvedla, že ropa, zemní plyn a minerály jsou darem od Boha a Amerika by je měla dál těžit, aby se jednoho dne nestala závislou na dovozu těchto surovin. 

Obama podle ní na jedné straně kritizuje změny klimatu a na druhé straně podporuje těžbu ropy za polárním kruhem.

Nicméně ona sama se přiznala k tomu, že klimatické změny bere velmi vážně. Obamu ale také kritizovala za přístup k Rusku a Číně. Připomněla, že obě země zvyšují v poslední době svoji vojenskou aktivitu v okolí Aljašky.

Sama sebe si dokáže na ministerstvu energetiky představit. „Myslím si, že je skvělé mít na ministerstvu někoho, kdo o energetice ví tolik jako já a kdo myslí i na rozvoj Spojených států,“ uvedla v rozhovoru. 

Zdroje: