Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Aktualizováno: Ozbrojenci oznámili dobytí Debalceva. V jeho ulicích se dál bojuje

Aktualizováno: Ozbrojenci oznámili dobytí Debalceva. V jeho ulicích se dál bojuje
Ukrajinští vojáci v Debalcevu | zdroj: Profimedia

Dobyli jsme Debalceve a zajali 120 vojáků, hlásí východoukrajinští ozbrojenci. V ulicích města, o které armáda a povstalci sváděli těžké boje i po vyhlášení příměří, ale dál zní střelba. Kyjev ztrátu Debalceva popírá. 

Ukrajinská armáda tvrdí, že ozbrojenci šíří tuto zprávu, aby zdiskreditovali vládní sily. Kyjev pouze uznává, že povstalci obsadili část města. Novináři z místa hlásí, že ozbrojenci obsadili mimo jiné místní policejní stanici a železniční nádraží. 

Povstalci odhadují, že se ve městě v současné době nachází do několika stovek do několika tisíc příslušníků vládních jednotek.  Ulicemi Debalceva se šíří tištěné výzvy ozbrojenců, aby se vojáci vzdali.

O nástupu na Debalcevo informovali ozbrojenci v úterních ranních hodinách. Města se obě strany odmítají vzdát. Proruští rebelové tvrdí, že je to jejich "morální povinnost" tam zůstat, Kyjev zase trvá na tom, že na město má nárok v souladu s mírovou dohodou. 

Ukrajinská armáda za posledních 24 hodin eviduje pět padlých a devět zraněných vojáků. Kyjev spočítal, že ozbrojenci ostřelovali vojenské pozice od vyhlášení příměří už 164krát.

Ukrajinské ministerstvo obrany rovněž potvrdilo, že separatisté zajali několik vládních vojáků. Dle vlády se ale nejedná o velký počet vojáků, jak tvrdí povstalci. 

Zdroje: