Opravdu rajče do ledničky nepatří? Výzkum vyvrací rozšířený mýtus
Nová studie může změnit náš pohled na skladování rajčat.
Málokteré téma vyznavači zdravé výživy diskutují tolik jako skladování rajčat. Jedni tvrdí, že rajče patří do ledničky. Druzí – a těch je víc – jsou skálopevně přesvědčeni, že má být skladováno za pokojové teploty.
A není to jen 'babské' či kuchařské téma. Zabývají se jím dokonce mezinárodní vědecké týmy.
Vědecké studie v minulých letech dávaly za pravdu těm, kteří preferují skladování za pokojové teploty. Dospěly k závěru, že rajčatům nízká teplota nesvědčí, ničí látky, které jsou určující pro jejich chuť.
Nový výzkum mezinárodního týmu potravinářských expertů na univerzitě v německém Göttingenu zveřejněný v květnu v magazínu Frontiers in Plant Science, však vyřkl závěr, že způsob skladování chuť rajčat neovlivňuje – pokud nejsou skladována příliš dlouho. Mnohem důležitější je odrůda rajčete a to, zda je čerstvé.
Když se jazyk shodne s e-jazykem
Vědci dali dohromady skupinu profesionálních ochutnávačů, kterým uložili úkol hodnotit podle osmi kritérii – mimo jiné sladkosti a šťavnatosti – několik odrůd rajčat. Jedna sada rajčat byla skladována čtyři dny za pokojové teploty, druhá stejnou dobu v ledničce při teplotě sedm stupňů Celsia.
Kromě lidského hodnocení výzkumníci použili také laboratorní posuzování ovoce pomocí takzvaného e-jazyka, který zjišťoval mimo jiné hladinu cukru, kyselin jablečné či citronové a obsah minerálů.
Jak lidská, tak laboratorní hodnocení přitom nezjistila rozdíly mezi rajčaty skladovanými při pokojové teplotě a v ledničce.
Vědecká pracovnice Elke Pawelziková, která výzkum vedla, k výsledku poznamenala: "Dokázali jsme, že krátkodobé skladování v ledničce rajčatům neškodí.
Co ale způsobilo odlišný výsledek nového průzkumu od některých předchozích studií, které dospěly k tomu, že lednička má negativní vliv na chuť rajčat už při krátkodobém skladování?
Patrně to, že tým doktorky Pawelzikové vybral pro experiment dokonale zralá rajčata, nikoli rajčata dozrávající, která se dnes běžně prodávají.
Je nasnadě, že když dáte do chladničky nezralá rajčata, tak vám jednoduše 'nedojdou'.
Stará odrůda nad zlato
Autoři v nové studii připomínají, že u rajčat hraje klíčovou roli odrůda. Rajčata koupená v supermarketech dnes často postrádají chuť. Je to způsobeno šlechtěním, při kterém se kladl důraz na rychlý růst, velikost a zbarvení, nikoli na to podstatné – na chuť. Většina odrůd rajčat tak byla zbavena genů zásadních pro chuť a vůni.
Proto také platí: Čím starší odrůda, tím lepší chuť.
Obecně se pak dá napsat, že rajčata se mají trhat zralá a jíst co nejdřív. Čím kratší dobu je skladujeme, tím lepší mají chuť, aroma a další vlastnosti.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.12.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,100 | 25,180 |
USD | 24,010 | 24,130 |