Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

OPEC hodlá i nadále regulovat dodávky ropy na trh

OPEC hodlá i nadále regulovat dodávky ropy na trh
Generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo | zdroj: Profimedia

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) hodlá dodávky suroviny na trh i nadále regulovat. Na webináři milánského Institutu pro mezinárodní politiku (ISPI) to dnes řekl generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo. Co se týče poptávky po ropě, OPEC podle něj odhaduje, že letos poptávka vzroste o 5,7 milionu barelů a v příštím roce o dalších 4,2 milionu barelů denně.

„Budeme nadále co nejlépe zajišťovat stabilitu trhu s ropou na udržitelném základě,“ řekl Barkindo. „Nyní jsme na cestě k tomu, že se v roce 2022 úroveň spotřeby vrátí na úroveň před pandemií.“

Barkindo během webináře také řekl, že ropa a plyn by měly v roce 2045, popřípadě do poloviny století, tvořit více než polovinu celosvětového energetického mixu.

„Ve všech prohlášeních z Glasgow jsme zatím neviděli žádný konkrétní plán nebo plány, jak těchto 50 procent nahradit, aniž by to vyvolalo bezprecedentní zmatek na trzích s energií,“ připomněl nedávnou klimatickou konferenci ve Skotsku. „Ropa a plyn budou v dohledné budoucnosti potřeba,“ dodal.

Skupina OPEC+, která zahrnuje kartel OPEC a jeho spojence v čele s Ruskem, ve čtvrtek překvapila trh tím, že se přidržela svých plánů zvýšit těžbu o dalších 400 000 barelů denně. Navzdory obavám, že uvolnění strategických rezerv ropy v USA a nová varianta koronaviru mohou způsobit další propad cen, skupina neopustila dosavadní politiku měsíčního zvyšování těžby, kterou si naplánovala v létě.

Členové skupiny OPEC+ se na začátku listopadu dohodli, že se budou držet původního plánu a od prosince budou nadále zvyšovat těžbu o 400 000 barelů denně. Nevyslyšeli tak výzvu amerického prezidenta k výraznějšímu zvýšení těžby, které by přispělo ke zmírnění růstu cen.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v polovině listopadu nastínila trochu jiný výhled poptávky. Na letošní rok počítá s růstem o 5,5 milionu barelů denně, na příští rok očekává růst o dalších 3,4 milionu barelů denně. 

Zdroje: