Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Omezování médií v Bělorusku: Novinářky odsouzené za natáčení protestů (AKTUALIZOVÁNO)

Omezování médií v Bělorusku: Novinářky odsouzené za natáčení protestů (AKTUALIZOVÁNO)
Kacjarynu Andrejevovou a Darju Čulcovovou zadržela policie loni v listopadu v bytě, odkud natáčely protesty proti zabití demonstranta. | zdroj: Profimedia

Běloruský soud dnes poslal na dva roky do vězení dvě novinářky z televize Belsat, sídlící v Polsku, které natáčely v přímém přenosu protesty proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

(AKTUALIZOVÁNO) Evropská unie rozsudek prostřednictvím Petera Stana, mluvčího šéfa unijní diplomacie, důrazně odmítla. „Ostudný tvrdý postup vůči médiím pokračuje; EU důrazně odmítá odsouzení novinářek televize Belsat jen za to, že dělaly svou práci, a vyzývá ke změně rozsudku,“ napsal Stano na twitteru v reakci na výrok běloruského soudu. „Vyzýváme běloruské úřady, aby respektovaly základní svobody a přestaly se zaměřovat na novináře,“ dodal mluvčí šéfa unijní diplomatické služby Josepa Borrella.

(13:22, původní zpráva) Sedmadvacetiletou Kacjarynu Andrejevovou a třiadvacetiletou Darju Čulcovovou zadržela policie loni v listopadu v bytě, odkud natáčely protesty proti zabití demonstranta, který přišel o život několik dní před tím. Obě ženy, obviněné z řízení demonstrací jejich natáčením, trvaly na své nevině. Obžaloba jako materiální důkazy předložila videokameru, mikrofon, mobilní telefony, flash disky a vesty s označením novinářské profese, napsala agentura Reuters.

Vyšetřovatelé tvrdí, že televizní novinářky, které 15. listopadu natáčely ve 14. patře bytového domu, podpořily nepokoje, které zastavily 13 autobusových linek a zablokovaly také trolejbusové a tramvajové linky. Televize Belsat uvádí, že zmíněné dopravní trasy ale nezahrnovaly náměstí, kde novinářky natáčely. Kritici vnímají proces s novinářkami za součást obecné snahy omezovat nezávislé sdělovací prostředky v Bělorusku.

Organizace zaměřující se na svobodu tisku i diplomaté v západních zemích zatčení novinářek ostře odsoudili a požadují jejich propuštění. Běloruská policie uvedla, že začátkem tohoto týdne provedla razii přibližně v 90 domovech a kancelářích novinářů a aktivistů.

Newyorský Výbor na ochranu novinářů (Committee to Protect Journalists) vyzval běloruské úřady, aby upustily od absurdního obvinění obou novinářek: „Běloruská vláda musí přestat trestat novináře za zprávy o důležitých politických událostech a umožnit jim svobodně pracovat bez obav z represivních opatření.“

„Soudkyně Natallja Buhuková vynesla trest, o který žádala prokuratura,“ uvedla televize Belsat na svém webu. „A proč jsme nedostaly 25 let?“ zeptala se jedna z odsouzených po vynesení verdiktu.

Po celém Bělorusku se konaly masové protesty poté, co se Alexander Lukašenko prohlásil vítězem prezidentských voleb, které byly široce odsouzené jako zmanipulované. Po srpnových volbách běloruská opozice organizovala každou neděli obrovské demonstrace proti Lukašenkovi. Pořádkové síly zadržely při těchto násilím potlačovaných protestech více než 33 000 lidí.

Podle odpůrců režimu byly výsledky voleb zfalšovány, neuznala je ani Evropská unie, která uvalila na Lukašenka a jeho spolupracovníky podezřelé z falšování voleb a z porušování lidských práv nové sankce. Lukašenko odmítl odstoupit a těší se podpoře Moskvy, která v Bělorusku vidí nárazníkový stát proti Evropské unii a NATO.

Ve středu byl zahájen soudní proces s vedoucím členem opozice, Viktorem Babarykem. Ten byl zatčen v červnu před prezidentskými volbami, a to poté, co oznámil, že bude kandidovat proti Lukašenkovi. Je obviněn z přijímání úplatků a praní peněz, které měl provádět, když byl šéfem Belgazprombank, běloruské pobočky banky, která spadá pod ruského energetického giganta Gazprom.

Zdroje: