Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Odposlechy naznačují, že Rusové budovu s ukrajinskými zajatci vyhodili do povětří

Odposlechy naznačují, že Rusové budovu s ukrajinskými zajatci vyhodili do povětří
Zničená kasárna v Olenivce, kde Rusové drželi zajaté ukrajinské vojáky. | zdroj: Profimedia

Rusko a Ukrajina se obviňují z masakru zajatců.

Ruské vedení tvrdí, že budovu v Rusy obsazené obci Olenivka na Donbasu, kde při výbuchu v noci na pátek zahynulo pět desítek ukrajinských válečných zajatců, zasáhla ukrajinská armáda střelou z amerického raketometu HIMARS.

Podle ruského výkladu chtělo ukrajinské vedení odradit své vojáky, aby se vzdávali.

„V noci udeřili, pravděpodobně (ze systémů) HIMARS, na věznici v Jelenovce (ukrajinsky Olenivka). Přímý zásah do baráku se zajatci. Výsledkem je v tuto chvíli čtyřicet mrtvých, 130 zraněných,“ prohlásil podle BBC člen vlády separatistické Doněcké republiky Daniil Bezsonov

Ukrajina tvrzení popírá naopak viní Rusy z toho, že budovu se zajatci vyhodili do povětří, aby zahladili stopy po popravách a mučení. „Rozsah a rychlost ruské informační kampaně naznačují, že to byla pečlivě naplánovaná akci,“ upozornil poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

V ubikaci, která sloužila jako věznice, Rusové drželi zajaté obránce mariupolských železáren a oceláren Azovstal, mezi kterými byli příslušníci pluku Azov.

Ukrajinská kontrarozvědka kromě toho zveřejnila zachycené telefonické rozhovory, v nichž sami ruští separatisté ze samozvané Doněcké lidové republiky potvrzují, že za výbuch v Olenivce jsou zodpovědné ruské jednotky.

„Máme několik takových zvukových záznamů. Všechny budou zařazeny jako důkazy v trestním řízení,“ píše se v prohlášení kontrarozvědky.

Snímky z místa výbuchu dokládají, že na některých budovách jsou neporušená okna, což by naznačovalo výbuch uvnitř kasáren. Její stěny ochránily okolní domy od tlakové vlny.

profimedia-0692128181 azov Zajatí vojáci z ukrajinského pluku Azov. | zdroj: Profimedia

Pobořena byla pouze budova, do níž byli krátce před výbuchem soustředěni ukrajinští váleční zajatci. Naznačují to i satelitní snímky Olenivky před výbuchem a po výbuchu, které zveřejnil na twitteru novinář listu Politico Christopher Miller. Fotografie pořídila americká společnost Maxar, která se zabývá satelitním snímkováním.

Experti také upozorňují, že raketa HIMARS za sebou zanechává kráter, na snímcích však vidět není.

Ukrajinská vláda požaduje, aby OSN a Červený kříž mohly masakr vyšetřit. Rusko však odmítlo.

Zdroje:
ČTK, BBC, Ukrajinska pravda, NEXTA