Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Hasiči ukončili evakuaci Vysoké Lípy v Českém Švýcarsku. Lidé se vrací domů

Hasiči ukončili evakuaci Vysoké Lípy v Českém Švýcarsku. Lidé se vrací domů
Hasič zdolává požár v lese Českého Švýcarska. | zdroj: Profimedia

Hasiči v sobotu ukončili evakuaci obce Vysoká Lípa, lidé se mohou vrátit domů. Díky postupu hasebních prací mohli hasiči zmenšit vnější zónu požáru, jeho plocha ale dál zůstává dva krát pět kilometrů.

Ostatní obce jsou stále evakuované, návrat jejich obyvatel se v tuto chvíli nepředpokládá, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Vnější zóna je prostor vymezený pro vedení zásahu, je v něm nasazena technika a omezuje se zde volný pohyb osob a dopravních prostředků.

Podle satelitních snímků zasáhl území o rozloze 1060 hektarů.

Starosta Hřenska Zdeněk Pánek oznámil, že po uhašení požáru v chce co nejrychleji otevřít turistům soutěsky na řece Kamenici, které patří k nejnavštěvovanějším místům Ústeckého kraje a ročně jimi projde na 400 000 turistů.

Kdy se vrátí turisté?

Tamní infrastruktura není ohněm příliš poškozená, už teď se hlásí dobrovolníci, kteří chtějí s obnovou pomoci. „Vyčistit bude třeba hlavně přístupové cesty, až bude možné na ně vstoupit, zatím to bezpečné není,“ řekl ČTK starosta.

Kdy to bude možné, ale zatím není jasné. Podle mluvčí hasičů Martiny Götzové patří soutěsky k těžko přístupným lokalitám, kam se hasiči dostávají jen s velkými obtížemi.

Jsou hluboké kaňony řeky Kamenice v pískovcových skalách, řeka tam protéká pod strmými, až 90 metrů vysokými skalami.

Les v národním parku hoří už osmý den, požár se postupně rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků oheň zasáhl území o rozloze 1060 hektarů. Už v pondělí museli hasiči kvůli požáru evakuovat 80 lidí z Pravčické brány a také účastníky tábora u Dolského mlýna. Postupně pak museli odejít také obyvatelé a turisté z obcí Vysoká Lípa, Mezná, Mezní Louka a také z části Hřenska.

Zdroje: