Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Odpojte nás od internetu, žádá domorodý kmen na Jávě. Informační síť nás kazí

Odpojte nás od internetu, žádá domorodý kmen na Jávě. Informační síť nás kazí
Ženy z kmene Baduy odpočívají při práci na rýžovém poli. | zdroj: Profimedia

Internet bourá naše tradice a kazí morálku, říkají zástupci domorodého kmene na indonéském ostrově Jáva a žádají o odpojení oblasti, kterou obývají, od internetového signálu.

Kmen Baduy, jehož 26 000 příslušníků žije na ostrově Jáva, se dělí na vnější skupinu, která částečně přijala technologie, a posvátnou vnitřní skupinu, která odmítá nástrahy současného života. Právě tato skupina žádá správní úřad, aby vypnul či odklonil internetový signál tak, aby se k nim nedostal.

„Žádost je součástí naší snahy, aby negativní dopad chytrých telefonů na naše lidi byl co nejmenší,“ píší v dopise představitelé kmene.

V následujícím tweetu žádají členové kmene Baduy v provinčním městě Lebaku žádají o odstranění internetového signálu z jejich oblasti.

Skupina argumentuje tím, že vysílače v blízkosti oblasti, kde kmen žije, mohou ohrožovat jeho způsob života a morálku mladých lidí, kteří se mohou dostat do pokušení internet využívat.

Místní samospráva chce jednat s indonéským ministerstvem informací o tom, zda a jak žádosti vyhovět.

„V podstatě se vždy snažíme splnit přání lidí z kmene a dát jim to, co potřebují, aby si udrželi své tradice,“ řekl zpravodaji agentury AFP místní představitel Budi Santoso. Upozornil, že někteří představitelé kmene mají obavy, že turisté se mohou připojit k internetu a ukázat příslušníkům kmene obsah, který je pro ně nevhodný. Podle představitele úřadů ovšem připojení potřebují lidé z vnější části kmene, kteří začali na internetu podnikat.

Svoboda na internetu je v konzervativní Indonésii, kde většinu obyvatel tvoří muslimové, sporné téma. Vláda zakázala pornografické stránky a portály pro hazardní hry a požaduje po poskytovatelích připojení, aby obsah filtrovali. Navzdory cenzuře však nelegální stránky s těmito obsahy bují.

Uzavřená vnitřní skupina kmene Baduy, které média dala přezdívku asijští Amiši, se rozhodla žít v lese a odmítá technologie, peníze i obvyklou podobu školství. Bydlí ve třech vesnicích v oblasti o velikosti 4000 hektarů, jež se nachází několik hodin cesty autem od Jakarty. Vláda prohlásila v roce 1990 oblast za kulturní rezervací.

Indonésie s více než 275 miliony obyvatel je velmi různorodá země a na souostroví žije přes 1300 etnických skupin, upozorňuje agentura AFP.

Zdroje:
ČTK, AFP