Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Odborníci se shodují: Kalousek je nezničitelný politik

Odborníci se shodují: Kalousek je nezničitelný politik
zdroj: Mediafax

Byl spojován se spoustou skandálů a všechny bez úhony přežil. Když se proti němu obrátili členové vlastní strany, založil si novou, která byla hned napoprvé úspěšná a dostala se nejen do parlamentu, ale i do vlády. Řeč je o místopředsedovi TOP 09 a ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi.

„Je velmi zdatný politik, vedle Václava Klause je to nejtalentovanější český politik,“ řekl o něm politolog Jiří Pehe. Sociolog Jan Hartl Kalouska označil za výrazného profesionála, který má politický talent a dokáže ho uplatnit.

Vybruslí z každého maléru

Odborníci se shodují, že Miroslav Kalousek dokáže bravurně vybruslit z jakékoli situace, umí odvést pozornost od problémů svých nebo své strany a přehodit je na jiné. Ještě nedávno byla TOP 09 a její místopředseda Kalousek v centru pozornosti kvůli žádosti policie o vydání exministryně obrany a místopředsedkyně sněmovny za TOP 09 Vlasty Parkanové a zejména kvůli Kalouskově hysterické obhajobě stranické kolegyně, kvůli jeho útokům na vyšetřovatele i střetu s policejním prezidentem Petrem Lessym. Parkanová byla vydána a o případu se přestalo mluvit. „Aféra Parkanové úplně utichla, přesně podle přísloví sejde z očí, sejde z mysli. Kalousek jako zkušený politik ví, že vzbouřená hladina nevydrží dlouhou dobu, pozornost médií i veřejnosti se brzy přelije jinam,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz sociolog Jan Hartl. S tímto názorem souhlasí i politolog Jan Bureš. „Kauza Parkanové byla překryta kauzami ODS,“ konstatoval.

Kalousek by uspěl jako politik i v zahraničí

Podle sociologa Hartla je nesporné, že Kalousek patří mezi nejobratnější politiky na naší politické scéně. „V tom, jak u nás politika funguje, se velmi dobře orientuje. Dokáže velmi dobře komunikovat s médii, nezatvrdí se, vysvětluje,“ vypočítává klady místopředsedy vládní TOP 09 Hartl. Ale podle sociologa by stejně dobře uspěl Miroslav Kalousek i v jiných zemích, i když je tam politická kultura na vyšší úrovni než u nás. „Je to podobné jako u zahraničních firem, u nás se chovají jinak než doma, profesionální aktéři dokáží zakalkulovat, co si kde mohou dovolit, co jim kde projde,“ vysvětlil. Stejně tak prý místopředseda TOP 09 umí vyhodnotit situaci a podle toho i jednat. Také jeho přehnaná a někdy zdánlivě kontraproduktivní obrana Vlasty Parkanové mohla být podle sociologa vykalkulovaná. „Možná byla určena směrem do TOP 09, aby bylo vidět, že Kalousek chrání své vlastní lidi, nenechá je klesnout,“ uvažuje Hartl.