Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Od září se bude znovu testovat ve školách i v práci

Od září se bude znovu testovat ve školách i v práci
V září bude podle epidemiologa Rastislava Maďara opět zavedeno testování ve školách a v zaměstnání (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

V září bude podle epidemiologa a poradce ministra zdravotnictví Rastislava Maďara opět zavedeno testování ve školách a v zaměstnání. Napsal to na dotaz ČTK.

Ministři zdravotnictví a školství už dříve uvedli, že plně očkovaných dětí se testování ve školách týkat nebude, dá se proto předpokládat, že stejně to bude platit i v zaměstnání. Aktuální vyjádření ministerstva zdravotnictví ČTK zjišťuje.

V pondělí ministr Adam Vojtěch uvedl, že od začátku září už lidé nebudou mít nárok na preventivní antigenní nebo PCR testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Dosud mohou podstoupit měsíčně dva PCR testy a jednou týdně test antigenní.

„Jde o to, aby lidé bezdůvodně neodmítali vakcíny poskytnuté bezplatně státem a na druhé straně kvůli tomu neodčerpávali finance státu, tedy nás všech, na testy potřebné pro jejich volnočasové aktivity, například dovolené nebo pro využití služeb či účast na hromadných akcích,“ uvedl Maďar.

Zrušení testů zdarma od září vnímá jako další snahu ministerstva zdravotnictví o motivaci k očkování. Postupně budou podle něj k tvrdší formě motivace přistupovat i další země, některé k tomu u vybraných profesních skupin přistupují už teď.

I v Česku se diskutuje o tom, jestli by očkování zdravotníků nebo pracovníků v sociálních službách nemělo být povinné, případně jestli by ho nemohl vyžadovat zaměstnavatel.

Pro některé skupiny by ale podle Maďara měly testy hrazené ze zdravotního pojištění zůstat. Jde o lidi, kteří se očkovat nemohou, například kvůli objektivní medicínské kontraindikaci, nebo děti do 12 let. S tím podle Vojtěcha počítá i ministerstvo zdravotnictví.

Zdroje: