Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 15°C Polojasno

Od září nebudou preventivní testy zdarma. „Není to dlouhodobě udržitelné,“ řekl Vojtěch

Od září nebudou preventivní testy zdarma. „Není to dlouhodobě udržitelné,“ řekl Vojtěch
Indikované testy lékařem či hygienickou stanicí musí být i nadále hrazeny standardně ze zdravotního pojištění, dodal Vojtěch | zdroj: Jan Vilímek / CNC / Profimedia

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch předpokládá, že od 1. září už nebudou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny preventivní testy na koronavirus.

Řekl to na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. V současné době jsou ze zdravotního pojištění hrazeny měsíčně čtyři antigenní testy a dva PCR.

„Něco jiného je zkrátka indikované testy lékařem, to je jasné, ale tyto testy, které jsou využívány testy pro zábavu a cestování, tady si myslíme, že to na místě není a od toho 1.9. plánujeme, že by se ta úhrada zrušila," řekl ministr Vojtěch pro Radiožurnál.

Podle Vojtěcha se na ukončení hrazení preventivních testů shodla dnes i Rada vlády pro zdravotní rizika. „To už bude doba, kdy skutečně každý, kdo se chtěl nechat naočkovat, se naočkovat mohl. Je jasné, že ty preventivní testy byla alternativa k očkování, byly hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, jsou to výrazné náklady a jsou to testy, které jsou ve vztahu k cestování. Nemyslím si, že je dlouhodobě udržitelné, abychom takovéto testy hradili z veřejného zdravotního pojištění," řekl ministr. Pro systém je to podle něj efektivnější možnost, neboť jde o jednorázovou úhradu očkování oproti stabilní úhradě testů.

Indikované testy lékařem či hygienickou stanicí musí být i nadále hrazeny standardně ze zdravotního pojištění, dodal Vojtěch.

Odběrová místa zaznamenávají už od konce června zvýšený zájem o testy na covid-19, někde navýšila kapacity. Zájem spojovala s odjezdy na dovolené a letní dětské tábory, kde jsou testy povinné. Vyšší zájem podle nich bude zřejmě trvat celé léto.

Vláda dnes také rozhodla o tom, že pořadatelé budou mít povinnost ohlásit akce nad tisíc lidí krajské hygienické stanici. Pro akce konané do 22. července je povinnost bezodkladná. Pro akce pozdější musí organizátoři hlásit událost nejpozději 5 dní předem, informovala ČTK.

Zdroje:
ČTK, iRozhlas