Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Od středy budou platit zpřísněná opatření proti covidu-19

Od středy budou platit zpřísněná opatření proti covidu-19
Andrej Babiš na sobotní tiskové konferenci v Průhonicích | zdroj: Profimedia

Nová opatření proti šíření koronaviru budou platit od středy, vláda o nich rozhodne v pondělí. V pravidelném nedělním vystoupení na svém facebooku to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Návrhy chce předtím probrat na Bezpečnostní radě státu, s opozicí a tripartitou. Občany předseda vlády znovu vyzval k dodržování přijatých opatření a semknutí se, jak tomu bylo při jarní vlně epidemie koronaviru.

"Chceme najít rovnováhu mezi ochranou nemocných a starších lidí a ekonomikou," uvedl Babiš k rozhodování vlády. Zopakoval, že jarní omezení fungování země stálo stát 200 miliard korun. "Museli jsme plošně podpořit živnostníky, společnosti s ručením omezeným. My si už nemůžeme dovolit taková opatření," konstatoval. Uvedl také, že doufá v to, že veřejnost krokům vlády uvěří, a když se semkne, podaří se strmý růst epidemie za pár týdnů překonat.

Opatření, která ministři během víkendu probírají s epidemiology i kolegy politiky ze zahraničí, se nemají podle dřívějších vyjádření vicepremiérů Karla Havlíčka a Aleny Schillerová (oba za ANO) dotknout ekonomiky. Měla by směřovat k dalšímu omezení kontaktů. "Opatření chceme zacílit a řešit ten hlavní problém (...) to, že někteří lidé nerespektují opatření a stále to podceňují," uvedl premiér s odkazem na pokračující noční život kolem barů v centrech měst.

Vicepremiér Havlíček Babiše doplnil, že vláda chystá kompenzační opatření pro obory postižené omezeními. Pro podporu podnikatelů v kultuře připravuje 750 milionů korun, pro podnikatele ve sportu 500 milionů korun, pro provozovatele autobusové zájezdové dopravy miliardu korun. Chystá také podporu pro organizátory veletrhů i podnikání v gastronomii. Vláda podle něj nezapomíná ani na nově uzavřené bazény či kina a počítá s prodloužením některých programů fungujících od jara, například s úhradou nájmů.

Babiš v sobotu po zveřejnění pátečního rekordního nárůstu nových případů přes 8000 opakovaně nevyloučil možnost, že Česko bude muset přistoupit k tzv. lockdownu, tedy zásadnímu omezení života lidí i ekonomiky kvůli epidemii covidu-19. Proti úplnému uzavření země se v neděli vyjádřil prezident Miloš Zeman. Očekává, že zavedená opatření v podobě takzvaného omezení volnočasových aktivit se ze 14 dnů protáhnou minimálně na měsíc. Serveru Blesk.cz. Zeman dále řekl, že by důsledně pokutoval lidi, kteří nenosí roušky. Udělil by jim pokutu 2000 až 3000 korun.

Zdroje: