Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Očkovací centrum v hale O2 skončilo, Řecko bude přísně trestat falešné certifikáty

Očkovací centrum v hale O2 skončilo, Řecko bude přísně trestat falešné certifikáty
Očkovací centrum v pražské hale O2 Universum | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Největší očkovací centrum v pražské hale O2 Universum dnes odpoledne ukončilo provoz. Poslední očkovaný ho opustili krátce po 17:00. 

Dál se očkuje v nemocnicích a v ordinacích praktických lékařů, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) dodal, že očkovacích míst je dál asi 300 a očkují i bez registrace.

„V nemocnicích se bude nadále očkovat ve všech. Komunikujeme s praktickými lékaři, aby se maximálně zapojili. Lidé zdravotníkům věří, pokud je budou nabádat a vysvětlovat jim to, tak se lidé budou očkovat,“ uvedl ministr. Napsal proto všem více než 5500 praktickým lékařům v Česku dopis. Premiér dodal, že také všichni pojištěnci dostali dopis o očkování od svých zdravotních pojišťoven.

Další motivací pro praktické lékaře má být 380 korun navíc k platbě od pojišťovny za každého naočkovaného seniora. „My jsme žádnou jinou motivaci nevymysleli, ani nikdo jiný na světe ji nevymyslel. Na Slovensku byla loterie fiasko,“ řekl k tomu Babiš. Také v Česku byla krátce očkovací loterie. Lidé, kteří se v červenci nechali očkovat v nově otevřených centrech, například na nádražích nebo v obchodních domech, mohli vyhrát tenisky nebo mobilní telefon. Po měsíci ale losování skončilo.

Tento typ očkovacích center, kam se lidé nemusí předem registrovat přes internet, ale zatím pokračuje, podle ministra minimálně do října. Neregistrovaní ale mohou ve vyhrazených časech chodit i do ostatních očkovacích center.

V tom největším, jehož provoz dnes končí, bylo od začátku května podáno více než 680 000 dávek vakcíny. Denně to bylo maximálně 7000 dávek, kapacita ale mohla být i dvojnásobná. Za den se vystřídalo 26 farmaceutů a farmaceutických asistentů, 15 lékařů, 19 sester, tři záchranáři a sedmdesát vojáků nebo příslušníků aktivních záloh. Pronájem Ústřední vojenské nemocnici, která centrum provozovala, končí v neděli. Poté se hala v Libni vrátí ke svému běžnému provozu, kdy hostí koncerty nebo sportovní akce.

Řecko bude přísnými pokutami trestat falešné covidové certifikáty

Řecko zavádí přísné pokuty za padělání covidových certifikátů, protože se začaly množit případy, kdy se objevila falešná osvědčení o očkování, testu nebo prodělání nemoci covid-19. Ministr zdravotnictví Athanasios Plevris dnes oznámil, že za padělaný dokument může jeho držitel dostat pokutu až do výše 5000 eur (127 000 Kč). Instituci, která ho vydá, pak hrozí pokuta až 50 000 eur (1,2 milionu Kč).

„Lidé, kteří tento čin chtějí spáchat, by měli vědět, že je možná čeká vyhazov, trestní stíhání a že zaplatí spoustu peněz,“ řekl Plevris televizní stanici ERT. Podle něj budou úřady sahat k vyšším pokutám zejména v případech, kdy se kvůli falešnému dokumentu prokazatelně rozšíří koronavirová nákaza.

Náměstkyně ministerstva zdravotnictví Mina Gagaová dnes novinářům řekla, že úřady budou při stíhání podvodů s certifikáty „nemilosrdné“. „Falešná osvědčení jsou problém, který nás znepokojuje,“ citoval ji list Kathimerini.

Podle ministerstva představuje větší problém padělání certifikátů o prodělání covidu, protože u nich lze podvod obtížněji vystopovat. Tento měsíc se ale objevily i informace o případu, kdy zaměstnanec očkovacího centra ve městě Karditsa ve středním Řecku, vydal neoprávněně 44 osvědčení o vakcinaci, když pronikl do elektronického systému po zneužití hesla jednoho z lékařů.

Certifikáty v Řecku nutně potřebují například zdravotníci, kteří bez očkování nebo osvědčení o prodělání nemoci od 1. září nesmějí do práce.

Ve Vilniusu demonstrovaly tisíce odpůrců covidových pasů

Několik tisíc lidí dnes demonstrovalo v litevském hlavním městě Vilniusu proti covidovým certifikátům, které zavádí vláda pravého středu. Od pondělka má být toto osvědčení, které dokládá očkování proti covidu-19, podstoupený test s negativním výsledkem či prodělání nemoci covidu-19, podmínkou pro vstup do nákupních středisek, restaurací či salónů krásy. Policie odhadla počet demonstrantů na 5000.

V Litvě, která je členem Evropské unie a přijala euro, jsou očkovány téměř dvě třetiny dospělých. Rychlé šíření varianty koronaviru delta nicméně vedlo ke zvýšení počtu nakažených. V zemi s přibližně 2,8 milionu obyvatel se nakazilo koronavirem od počátku pandemie více než 300 000 lidí, z nichž 4 655 nákaze podlehlo.

Zdroje: