Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Před 127 lety byly zahájeny novodobé olympijské hry

Před 127 lety byly zahájeny novodobé olympijské hry
První novodobé olympijské hry v Aténách v roce 1896: Zahajovací ceremoniál | zdroj: Profimedia

Na Velikonoční pondělí 6. dubna 1896 řecký král Jiří I. v Aténách slavnostně zahájil první novodobé olympijské hry. Ceremoniálu přihlíželo 80 tisíc diváků.

S nápadem navázat na antické olympijské hry přišel francouzský pedagog a historik Pierre de Coubertin. První moderní hry trvaly deset dnů a zúčastnilo se jich 241 sportovců ze 14 zemí. Ženy startovat nesměly.

Zařazeno bylo 43 disciplín v devíti sportech - atletice, cyklistice, sportovní gymnastice, sportovní střelbě, tenisu, plavání, šermu, vzpírání a zápasu. Veslařské a jachtařské závody byly pro nepřízeň počasí zrušeny. Jen pro srovnání: Předloňských XXXII. letních OH v Tokiu (odložených o rok kvůli pandemii covidu) se zúčastnilo 11 326 sportovců z více než dvou stovek zemí. Rozdávalo se 339 medailových sad ve 33 sportech (50 disciplínách).

V roce 1896 se vedle hlavního stadionu, kde se konaly atletické a gymnastické soutěže, závodilo ještě na dalších pěti sportovištích. Pod střechou se odehrával pouze šerm, plavci soutěžili v mořské zátoce. Prvním olympijským vítězem se stal americký trojskokan James Connolly, nejúspěšnějším sportovcem byl se čtyřmi prvenstvími německý gymnasta Carl Schuhmann. Medaile obdrželi od Jiřího I. pouze dva nejlepší v každé disciplíně - vítěz stříbrnou, druhý měděnou. Slavnostní vyhlášení všech vítězů se konalo 15. dubna během slavnostního zakončení.

Zdroje:
Vlastní, olympics.com