Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Oběti útoku v Uherském Brodě zemřely krátce po příchodu střelce, přesto vyjednával

Oběti útoku v Uherském Brodě zemřely krátce po příchodu střelce, přesto vyjednával
Během střelby v restauraci zemřelo 8 lidí a střelec | zdroj: Profimedia

Oběti úterní střelby v uherskobrodské restauraci Družba zemřely pravděpodobně záhy poté, co pachatel vstoupil dovnitř. Uvedl to na tiskové konferenci krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček, který zveřejnil časový průběh akce. Pachatel, který byl na začátku ochotný vyjednávat, podle něj tvrdil, že drží rukojmí. Z vyšetřování zároveň vyplynulo, že muži byl před měsícem prodloužen zbrojní průkaz, protože ho lékař označil za zdravotně způsobilého.

Tkadleček představil průběh akce a upozornil na to, že se sice doba do příjezdu zásahové jednotky může zdát dlouhá, ale bylo tomu naopak. Policisté na místo přijeli ve 12:47 až po oznámení střelby, do restaurace se ale nemohli dostat, protože na ně třiašedesátiletý muž střílel a nebylo jasné, zda a kolik je na místě živých lidí.

To, že už není koho zachraňovat, však policie podle něj nemohla vědět, protože když se po zhruba čtvrt hodině od začátku zásahu podařilo vyjednávači s mužem spojit, uváděl, že drží rukojmí. "Živí mají vždy přednost před mrtvými, bylo o co hrát. Byl ochotný vyjednávat," přiblížil policejní šéf.

Podle současných informací se však podle Tkadlečka ve chvíli příjezdu už v restauraci nenacházel žádný živý rukojmí, vyjma muže schovaného na toaletě. "Začal střílet hned po příchodu do restaurace. Neexistovala žádná síla, která by mohla této tragédii zabránit," uvedl Tkadleček.

Na místo v tu chvíli mířila zásahová jednotka. Právě doba, než na místo dorazila – tedy zhruba hodina – je v souvislosti se útokem nejčastěji kritizována. "Mrzí mě, že to tak laikům připadá. Vzhledem k cestě z Brna do Uherského Brodu je to skutečně krátká doba," řekl vedoucí zásahové jednotky Zdeněk Frank.

Zásah byl rychlý, do vrtulníku by se jednotka nevešla

Vrtulník prý nešlo použít, protože se do něj vejde jen šest osob – v případě, že jsou v plné výzbroji, tak dokonce ještě méně. "Dostali jsme informaci, že je na místě až 20 osob, takže jsme tam nemohli poslat jen čtyři lidi, protože by stejně museli čekat. Na místo jsme proto ve čtyřech vozidlech vyslali 15člennou jednotku," vysvětlil postup Frank.
Krátce po jejím příjezdu však policejní vyjednávač hlásil, že pachatel přestává komunikovat a další vyjednávání je tak zbytečné. O vyjednávání se chtěl ještě pokusit vyjednávač zásahové jednotky, ale než k tomu došlo, ozval se z restaurace výstřel. "To je pro velitele zásahu signál, že se nemá na nic čekat a je potřeba jít dovnitř," uvedl Frank.

Policisté ze zásahové jednotky však už na místě nenašli žádnou živou osobu a bylo podle Franka jasné, že poslední výstřel patřil pachateli. "Vypovídá o tom i to, že si jeho tvář ještě držela mimiku a tratoliště krve kolem něj se rozšiřovalo," popsal Frank.

Podle lékaře byl střelec způsobilý

Krajský policejní šéf Tkadleček uvedl, že muž měl zbrojní průkaz od roku 2000 a pravidelně si ho obnovoval. O další prodloužení si zažádal začátkem ledna a jeho lékař mu to schválil. "Dne 14. 1. 2015 přišlo lékařské rozhodnutí, že je muž 'osoba zdravotně způsobilá'. Ve zprávě bylo uvedeno jen jediné omezení, a to brýle. Tedy analogie k řidičskému průkazu," uvedl Tkadleček.

Pachatel zároveň neměl žádný záznam o trestu ani přestupku. Prodloužený průkaz si tak mohl opět vyzvednout, což však nestihl.

Tkadleček však upozornil, že policie dostala varování od příbuzných, že by mu průkaz neměl být vydán. Zahájila proto prý kroky k jeho odejmutí. "Z naší iniciativy jsme začali komunikovat s psychiatrem a ošetřujícím lékařem a muž byl vyzván, aby se dostavil k další lékařské prohlídce. K tomu však už nestihlo dojít," řekl. 

Zdroje:
Vlastní