Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

NSS potvrdil zrušení pokuty pro Klause za projev bez roušky za pandemie

NSS potvrdil zrušení pokuty pro Klause za projev bez roušky za pandemie
Exprezident Václav Klaus vystupoval během epidemie covidu-19 bez roušky | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19, zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. Bývalý prezident dnes v reakci na rozhodnutí NSS uvedl, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy.

Pokutu 8000 korun, kterou úřady uložily Klausovi za vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze v roce 2020, zrušil pražský městský soud. Rozhodnutí o pokutě se i podle NSS opíralo o opatření, které už v té době bylo zrušeno jako nezákonné.

„Ministerstvo zdravotnictví podalo v této věci kasační stížnost, protože i po rozhodnutí Městského soudu v Praze v dané věci zůstaly nezodpovězené některé právní otázky spojené s pokutováním přestupkového chování. Nejvyšší správní soud nyní jasně určil, jaký má být správný postup správních úřadů nejen v tomto ale i v obdobných řízeních. Přestupkové řízení tedy bude definitivně zastaveno,“ napsal mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Exprezident Klaus rozhodnutí NSS ocenil. „Je to zázrak, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy,“ sdělil prostřednictvím mluvčího Institutu Václava Klause Petra Macinky.

Klaus si přišel 28. října 2020 před Obecní dům připomenout výročí vzniku Československa. U pamětní desky vystoupil s projevem, v němž kritizoval vládní protikoronavirové restrikce. Na akci neměl navzdory tehdejším vládním opatřením nasazenou roušku. Po uveřejnění záběrů z události v médiích se případem začala zabývat policie, která případ následně předala k řešení pražské hygienické stanici.

Hygienici bývalému prezidentovi udělili pokutu 10 tisíc korun za porušení mimořádných opatření. Klaus podal proti rozhodnutí odpor, v němž požadoval zastavení přestupkového řízení. Hygiena ale své rozhodnutí potvrdila. Klaus se proto obrátil s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví, které jeho námitky definitivně odmítlo, pokutu však o 2000 korun snížilo.

Podle městského soudu ale bylo tehdy platné opatření, které rozšiřovalo povinnost nošení roušek i na venkovní území obcí v případě, že je člověk blíže než dva metry k jinému, zrušeno už k 21. listopadu roku 2020. „Nelze vyvozovat trestní odpovědnost za porušení pravidla, které bylo shledáno nezákonným ještě před vydáním správního rozhodnutí,“ konstatoval tehdy pražský městský soud. Podle soudu ani nelze uplatnit následně vydaná opatření ministerstva zdravotnictví, protože byla vydána až po 28. říjnu 2020 a nemohou platit zpětně.

K tomu se přiklonil i NSS. „NSS souhlasí s městským soudem, že obě správní rozhodnutí byla vydána na základě nezákonného podkladu a že tato skutečnost byla správním orgánům známa. Obě rozhodnutí jsou proto nezákonná, neboť nelze právně postihovat skutek, který byl spáchán porušením mimořádného opatření, jež později zrušil správní soud pro nezákonnost,“ konstatoval NSS. Doplnil, že opačný výklad by nebyl ústavně konformní.

Městský soud tehdy zrušil jak rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, tak i předcházející rozhodnutí hygienické stanice. Ministerstvo se tak věcí nyní musí znovu zabývat a brát přitom v potaz rozhodnutí NSS.

Zdroje: