Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ambasáda v Lublani v kontaktu s pěti Čechy, kteří se teď nedostanou z ubytování

Ambasáda v Lublani v kontaktu s pěti Čechy, kteří se teď nedostanou z ubytování
Ve Slovinsku se kvůli přívalovým dešťům protrhla hráz na řece Mura na východě země | zdroj: Profimedia

Velvyslanectví ve Slovinsku je v kontaktu s pěti Čechy, kteří jsou v ubytováních, odkud se nyní nedostanou, ale jsou v pořádku. Sdělila to Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. Ve Slovinsku se kvůli přívalovým dešťům protrhla hráz na řece Mura na východě země a úřady evakuovaly několik obcí, informovala agentura STA.

Podle serveru N1 muselo domovy opustit mimo jiné 500 lidí v obci Dolnja Bistrica. Slovinský premiér Robert Golob už v sobotu podle agentury AP prohlásil, že jeho země čelí největší přírodní katastrofě ve své historii. V souvislosti s nepříznivým počasím úřady evidují zatím čtyři oběti. Česká ambasáda ve Slovinsku nemá žádnou zprávu o případném zranění či úmrtí českého občana. Někteří Češi ale uvázli v ubytovacích zařízeních a několik jich bylo evakuováno vrtulníky, řekl dnes velvyslanec Juraj Chmiel České televizi.

V cestovatelském systému Drozd je zaregistrováno zhruba 480 Čechů ve Slovinsku, uvedla Wernerová. Počet za poslední dobu narostl o několik stovek. „Zastupitelský úřad je v kontaktu s pěti Čechy, kteří jsou v ubytováních, odkud se teď nedostanou, ale jsou v pořádku,“ poznamenala. Slovinci podle ní pracují na zprůchodnění cest, ale bouřky stále trvají. „Velmi rychle například zprovoznili největší dálnici v zemi,“ dodala Wernerová.

Současné záplavy ve Slovinsku způsobily přívalové deště, podle slovinské meteorologické služby tam za ani ne den spadlo tolik srážek jako obvykle za měsíc, napsala AP. Mezi oběťmi jsou také dva Nizozemci, podle slovinských médií je na treku v horách poblíž Kranje zabil blesk.

Zdroje: