Dnes je pátek 3. května 2024., Svátek má Alexej
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Založení s. r. o. krok za krokem: Návod (nejen) pro začátečníky

Založení s. r. o. krok za krokem: Návod (nejen) pro začátečníky
zdroj: Tisková zpráva

Přemýšlíte o založení své první společnosti? V úvahu přichází dvě základní možnosti – vyřídit si vše od začátku do konce sami, nebo zvolit založení společnosti na klíč od některé ze specializovaných firem. Seznamte se s oběma postupy a zvolte pro sebe ten výhodnější.

Jak postupovat při zakládání s. r. o. po vlastní ose?

Založení společnosti v České republice nepatří k těm nejjednodušším v Evropské unii – spíše naopak. Pokud se ale důkladně seznámíte s celým postupem, dá se vše zvládnout. Kromě podkladů, o kterých si povíme níže, je třeba připravit si také dost času, většinou cca 5–15 pracovní dnů. Právě tolik v průměru zabere vyřízení všech pochůzek. Může se ale stát, že se celý proces prodlouží, zejména opomenete-li některou z povinností.

Pojďme se podívat na jednotlivé kroky:

1. Hledání informací

Nepatříte-li mezi absolventy právnické fakulty nebo nezakládáte už několikátou společnost, počítejte s tím, že několik večerů strávíte hledáním informací. 

2. Název a sídlo společnosti, předmět podnikání

Jedním z prvních úkolů je vymyšlení názvu společnosti. Pozor, vždy je třeba ověřit, že zatím neexistuje žádná firma se stejným nebo podobným názvem. Nejrychlejší kontrolu umožňují různé webové aplikace, nejjistější je však konzultace s právníkem. 

I při výběru sídla je třeba dodržet určitá pravidla. Abyste mohli využít nemovitost jako sídlo společnosti, musíte od majitele získat písemný souhlas s jeho úředně ověřeným podpisem. Pokud nemůžete sehnat vhodné prostory nebo fyzické prostory vůbec nepotřebujete, je alternativou pronájem virtuálního sídla.

3. Určení jednatelů a zakladatelů

Promyslet musíte také to, kdo bude jednatel a kdo všechno bude figurovat jako společník, tedy majitel či spolumajitel.

4. Sepsání společenské smlouvy nebo zakladatelské listiny 

Až budete mít vše promyšleno, je čas dát nápadu právní formu. Tou je sepsání společenské smlouvy nebo zakladatelské listiny u notáře. Nezapomeňte si k notáři vzít souhlas jednatelů se zápisem do obchodního rejstříku a výpis z jejich trestních rejstříků (ten vám po dohodě vydá i sám notář). 

5. Splacení vkladu

Výši základního kapitálu si můžete určit sami. Legislativa ČR umožňuje složit kapitál už od 1 Kč. Ale pozor, takto nízký kapitál může komplikovat vyřízení žádosti o úvěr u bank. 

U kapitálu do 20 000 Kč si lze zvolit správce vkladu a složit vklad k jeho rukám. U částky vyšší než 20 000 Kč je třeba si u vybrané banky zřídit podnikatelský účet a na něj pak složit základní kapitál. V tomto případě funguje jako správce vkladu právě banka.

6. Kolečko po úřadech

Další vaše kroky povedou na živnostenský úřad. Na základě notářského zápisu vás na živnostenském úřadě zaregistrují k živnosti. Nejrychleji vyřízená je volná živnost. Na koncesovanou mají úřady až 30 dní.

Potom poputujete zpět k notáři. Ten vás na základě výpisu z živnostenského rejstříku zapíše do obchodního rejstříku. Alternativou je podání návrhu na zápis v obchodním rejstříku přes soud. V takovém případě bude návrh vyřízen do 5 dnů.

Nově vzniklou firmu je pak třeba registrovat k dani z příjmu právnických osob na daňovém portálu. Nezapomeňte také vyřídit v bance firemní účet.

TIP: Nejste si jisti, zda rozumíte všem krokům? Přečtěte si článek Založení s. r. o. krok za krokem, kde je celý postup rozepsaný do většího detailu. 

Výhody založení s. r. o. na klíč

Připadá vám výše zmíněný postup složitý? Možná nemáte čas na to obcházet úřady, banky a další instituce. Jiní zase neznají občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích a obávají se, že opomenou některou z uložených povinností. Nejistí se mohou cítit i ti, kteří zakládají společnost poprvé. V těchto případech je nejjednodušší cestou tzv. založení společnosti na klíč. Jak to funguje? Za poplatek vám vaši novou společnost zařídí specializovaná firma. Tato možnost je oblíbená z několika důvodů: 

  • úspora času a nervů,
  • méně administrativy,
  • právní jistota – vše je vyřízeno správně na první pokus,
  • mnohdy rychlejší start podnikání.

Při založení společnosti po vlastní ose zaplatíte cca 6–10 000 Kč jen za poplatky.

Cena založení s. r. o. na klíč se v základu pohybuje kolem 12 000 Kč s DPH. Pokud si představíte, kolik času je třeba založení společnosti věnovat a vezmete do úvahy cenu vašeho času, možná vám vyjde, že se vyplatí svěřit tento úkon do rukou odborníků.

Jak založení s. r. o. na klíč probíhá? 

  1. Vše obvykle začíná tím, že kontaktujete firmu, od které si chcete nechat založit své s. r. o. (vyplníte formulář na stránkách, napíšete e-mail nebo zavoláte). Některé firmy umožňují celý následující proces zvládnout online.
  2. Na začátku je třeba podle pokynů vyplnit formulář k založení s. r. o. nebo své představy předat druhé straně na osobní či online schůzce. Tím ušetříte čas sobě i firmě, která pro vás bude založení společnosti vyřizovat. Měli byste mít rozmyšlené všechny důležité věci jako název a sídlo společnosti, počet jednatelů i společníků, předmět podnikání a výši základního kapitálu. Nemáte v něčem z toho jasno? Odborníci vás navedou a pomohou s rozhodováním.
  3. Firma, která pro vás založení s. r. o. vyřizuje, bude potřebovat plnou moc pro související právní úkony. Díky tomu budete moci delegovat řešení banky, notáře, živnostenského úřadu i zápisu v obchodním rejstříku. 
  4. Pokud si zvolíte vlastní sídlo, budete muset doložit souhlas vlastníka. V případě, že nemůžete/nechcete využít vlastní nemovitost, nebo nemáte souhlas vlastníka, můžete se rozhodnout pro tzv. virtuální sídlo. I s jeho vyřízením vám pomůže odborník.
  5. Výsledkem je kompletně založená firma s vlastním IČO zapsaná v obchodním rejstříku. Celý proces od schůzky s notářem po vyřízení trvá obvykle asi 5–10 pracovních dní. Je-li součástí vyřízení koncesované živnosti, může se vše protáhnout, protože živnostenský úřad má v tomto případě 30 dní na vyřízení žádosti.

Nevýhody s. r. o. na klíč a na co si dát pozor

Jak už bylo řečeno, pokud zvolíte založení společnosti na klíč, je nutné zprostředkovateli sepsat plnou moc a k tomu mu předat kopii svého občanského průkazu. Jde o důležité dokumenty a citlivá data, která nesmí přijít do rukou podvodníků nebo začátečníků bez potřebných zkušeností. Proto je důležité zvolit si prověřenou a spolehlivou firmu, která má za sebou desítky, ideálně stovky nebo tisíce úspěšně založených společností

Varovným znamením je absence jakýchkoliv referencí a chybějící údaje na webových stránkách (název a sídlo společnosti, identifikační číslo podnikatele, údaje o zápisu do obchodního rejstříku atp.). Podezřelá je rovněž příliš nízká cena za založení společnosti.

Zdroje:
Inzerce