Dnes je pátek 27. září 2024., Svátek má Jonáš
Počasí dnes 17°C Občasný déšť

Novým japonským premiérem se stane bývalý minstr obrany Išiba

Novým japonským premiérem se stane bývalý minstr obrany Išiba
zdroj: Profimedia

Japonská vládní Liberálně demokratická strana (LDP) si dnes za svého nového předsedu zvolila někdejšího ministra obrany Šigerua Išibu.

Informovala o tom agentura AP, podle které se politik stane příští týden japonským premiérem. V hlasování, v němž rozhodovali zákonodárci a řadoví členové strany, kandidovalo rekordních devět kandidátů včetně dvou žen. O premiérovi rozhodne příští týden japonský parlament, kde ale vládní koalice ovládá obě komory. Išiba má tak pozici jistou, píše AP.

Bývalý ministr obrany v čele kabinetu i strany nahradí stávajícího předsedu Fumia Kišidu, který nastoupil do úřadu v říjnu 2021. V polovině letošního srpna pak kvůli korupčním skandálům LDP a nízké podpoře oznámil, že se nebude ucházet o znovuzvolení ve vnitrostranických volbách.

Išiba zvítězil ve druhém kole hlasování, ve kterém se utkal s ministryní hospodářské bezpečnosti Sanae Takaičiovou. Oba usilovali o předsednické křeslo už v roce 2021.

LDP se dlouhodobě potýká s korupčními skandály ohledně získávání finančních prostředků, do kterých bylo zapleteno přes 80 jejích zákonodárců. Kišida kvůli tomu odvolal z vedoucích funkcí ve straně řadu ministrů a dalších představitelů, rozpustil stranické frakce a přijal zákon zpřísňující kontrolu financování politických stran. Kroky ale ztracenou podporu nepřinesly, píše agentura AP.

Zdroje: