Dnes je pátek 27. září 2024., Svátek má Jonáš
Počasí dnes 17°C Občasný déšť

Začíná období chřipky a covidu, podle ministerstva je ideální čas na očkování

Začíná období chřipky a covidu, podle ministerstva je ideální čas na očkování
zdroj: Profimedia

Kvůli nárůstu počtu respiračních nemocí je v současné době nejlepší čas na očkování.

Zatímco chřipky se sice zatím objevily pouze jednotky případů, případů covidu v tomto týdnu bylo již více než tisíc za den. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví to řekla hlavní hygienička Barbora Macková. Na dotaz ČTK doplnila, že po prodělání covidu je vhodné počkat s vakcínou alespoň tři měsíce.

V loňské sezoně se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nechalo očkovat proti chřipce zhruba 800.000 lidí a zájem roste. "Objednáno je zhruba 900.000 dávek, o 100.000 víc než loni," doplnil vrchní ředitel odboru ochrany veřejného zdraví MZd Matyáš Fošum. Proti covidu se nechalo loni očkovat asi 400.000 lidí, letos od září vakcínou nového složení asi 13.000.

V současné době se podle Mackové šíří kromě covidu-19 také rhinoviry, které jsou nejběžnějšími původci nachlazení, a mykoplazmata způsobující zápaly plic. Dál přibývá, byť pomaleji, také případů černého kašle. Za letošní rok jich lékaři do středy nahlásili 31.809, přeočkovat se proti němu nechalo asi 200.000 lidí.

"Pokud mám příznaky respiračního onemocnění, zůstávám mimo kolektiv, zůstávám doma, nevstupují do zaměstnání nebo do školy," uvedl Fošum. Mezi další doporučení patří také častější mytí rukou a větrání.

Počty nemocných pravidelně hlásí vybraní praktičtí lékaři, krajské hygienické stanice je pak přepočítávají na celý kraj a zveřejňují každý týden. Od letošního roku by měla být data přesnější. "Připravujeme spuštění automatizovaného hlášení nejen od lékařů, ale i z nemocnic. Tak abychom minimalizovali administrativní zátěž, která je s tím spojená," popsala Macková.

Zdroje: