Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Články autora

Aleš Smutný

Zahraničí

Bez ohledu na válku. Bojovníci z UFC bavili syna čečenského diktátora Kadyrova

Aleš Smutný 28. 11. 2022
Hvězdy UFC se opakovaně objevují na akcích čečenského diktátora a ukazují, že peníze nesmrdí. Jaká je role Ramzana Kadyrova v MMA? 
Téma

V Řecku začne soud s českými vývojáři. Česko by je muselo vydat

Aleš Smutný 5. 5. 2016
Případ dvojice českých vývojářů z Bohemia Interactive, které v roce 2012 zadržela řecká policie, a držela je několik měsíců ve vazbě, se po čtyřech letech šetření pohnul směrem k definitivnímu vyřešení. Řecký soud zaslal dle MF DNES Městskému soudu v Brně informace o dosavadním postupu a plánovaném soudním přelíčení.
Komentáře

Komentář: Nesmyslné a zkázonosné volání Západu po konci Bašára Asada

Aleš Smutný 21. 1. 2016
"Asad musí odstoupit. Svoboda pro Sýrii přijde teprve ve chvíli, kdy odejde Asad. Řezník z Damašku nesmí dále vládnout." Západ si kolem syrského prezidenta Bašára al-Asada, původním povoláním oftalmologa, vymaloval příběh, který nejprve začal prodávat médiím ve snaze vytvořit jasný obraz nepřítele, proti němuž je třeba podpořit ozbrojené povstání a následně mu sám uvěřil. Vytvořil si, společně se syrskými exilovými disidenty, obrázek tyrana, který jako by vypadl z hollywoodského filmu. Obrázek absolutistického vládce, který osobně dohlíží na mučení politických vězňů a jehož odchodem povstanou bázlivé masy jinak liberálních Syřanů, začnou halasně slavit nově nabytou svobodu a zvolí si opravdu demokratickou, prozápadní vládu.
Magazín

Dohoda s Íránem jako rukojmí izraelského populismu

Aleš Smutný 17. 3. 2015
Benjamin Netanjahu varoval americký Kongres, že Írán je blízko zisku jaderné zbraně. Nejen nedávno, ale už v roce 1996. Premiéru s tématem íránské bomby si odbyl dokonce už v roce 1992 v izraelském Knesetu, kde předjímal, že Írán bude mít zbraň do tří až pěti let. Jak víme, nestalo se tak. 
Magazín

Američany rozzuřila poprava reportéra, k níž sami přispěli

Aleš Smutný 21. 8. 2014
Ani smrt vyhladověním pro stovky jezídů, ani křižování křesťanů, hromadné popravy šíitů či odpalování a bagrování jejich mešit a hrobek nebylo dostatečným impulzem pro to, aby americká (ale i britská veřejnost) opravdu zareagovala na hrozbu jménem ISIS. Tato fundamentalistická, teroristická organizace za necelých deset let své existence stihla vystřídat půltucet názvů, aby pak v rámci nesmírně úspěšné PR kampaně přiměla západní média poslušně papouškovat ten nejabsurdnější – Islámský stát, jako kdyby skupina militantních džihádistů měla symbolizovat islám globálně.