Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Nový nejvyšší státní zástupce bude Igor Stříž, oficiálně se funkce ujme v úterý

Nový nejvyšší státní zástupce bude Igor Stříž, oficiálně se funkce ujme v úterý
Po nástupu Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce v roce 2011 se Stříž stal jeho náměstkem | zdroj: Profimedia

Jmenování Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem vláda na dnešním zasedání schválila. Na tiskové konferenci informaci potvrdila ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Právě Benešová Stříže vládě ke jmenování navrhla. Úřad řídil jakožto první náměstek už od 1. července poté, co ve funkci skončil Pavel Zeman. Oficiálně se Stříž funkce ujme v úterý.

Podle informací ČTK rozhodnutí kabinetu oproti předpokladům nepředcházela dlouhá diskuse, vláda se záležitostí zabývala několik minut. Benešová uvedla, že kabinet Stříže schválil jednomyslně.

Stříž působí ve veřejné žalobě od roku 1986, nejprve jako právní čekatel, později vyšetřovatel a prokurátor u vojenské prokuratury. Od roku 1996 pracoval na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, v letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce. Po nástupu Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce v roce 2011 se stal jeho náměstkem.

Zeman rezignaci k 30. červnu oznámil v polovině května, mezi důvody zmínil i tlak ze strany Benešové. Ministryně jeho slova odmítla.

Benešová Stříže na místo navrhla koncem června, vláda však na nejbližším zasedání návrh neprojednala. Premiér Andrej Babiš později v televizi CNN Prima News zmínil, že by šéfa žalobců mohla jmenovat až nová vláda po volbách, jak žádala část opozice.

Zdroje: