Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Oblačno

Aktualizováno: Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval

Aktualizováno: Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval
Osmačtyřicetiletý Zeman funkci zastával od začátku roku 2011 | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se vzdal funkce, jeho mandát zanikne ke 30. červnu. Novinářům to po dnešním zasedání vlády řekl vicepremiér Karel Havlíček.

(AKTUALIZOVÁNO) Jako hlavní důvod označil Zeman tlak ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Ministryně to považuje za laciné a trvá na tom, že státním zastupitelstvím nikdy do práce nezasahovala. Opoziční politici kritizují Benešovou a vyzývají kabinet, aby jmenování nového nejvyššího státního zástupce nechal až na vládu, která vzejde z říjnových sněmovních voleb. Benešová však Zemanova nástupce chce vybrat co nejdříve, hledat chce mezi současnými žalobci.

Zeman za hlavní důvod svého kroku označil to, že odrážení tlaku a řešení půtek mu bralo čas a sílu na práci. Konkrétně pak zmínil tlaky ze strany ministryně. Benešová ČTK sdělila, že Zemanovo vyjádření považuje za jednostranné a poněkud laciné. „Je tak těžké bránit se něčemu, co zůstalo nevyřčeno, ale hlavně se nestalo,“ uvedla. Zeman by podle ní měl tlaky konkretizovat, sama si žádných vědoma není.

Benešová minulý týden hovořila v médiích o svém záměru podat na Zemana kárnou žalobu kvůli vrbětické kauze. Zemana se v tomto případě zastal premiér Andrej Babiš. Nejvyšší státní zástupce v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše v případu Čapího hnízda, řízení podle něj bylo zastaveno nezákonně a předčasně. Premiér dnes ČTK sdělil, že nedokáže vyhodnotit, nakolik se Zemanovým rozhodnutím souvisí vztah s ministryní. „Sám ale připustil, že o svém konci ve funkci přemýšlel už delší dobu, a když minulý rok podal kandidaturu na soudce evropského soudu ve Štrasburku, už tak částečně naznačil, že po 10 letech asi hledá nové výzvy,“ uvedl Babiš.

Benešová dnes uvedla, že ji Zemanovo rozhodnutí překvapilo, ale respektuje ho. Vzhledem k tomu, že rezignaci nečekala a Zeman zůstává ještě měsíc a půl ve funkci, jméno jeho nástupce chce sdělit později. Nevyhoví návrhům opozice, aby návrh předložil ministr spravedlnosti až příští vládě po říjnových volbách do Sněmovny. Soustava státního zastupitelství musí fungovat, řekla Benešová České televizi. „V žádném případě bych nechtěla tu funkci politizovat, nebudu tam dávat žádného současného či bývalého politika,“ uvedla. Hledat plánuje mezi zkušenými státními zástupci.

Vláda dnes vzala Zemanův krok na vědomí, důvody se podle vicepremiéra Karla Havlíčka nezabývala. Babiš i vicepremiér Jan Hamáček poděkovali Zemanovi za práci a popřáli mu hodně štěstí a úspěchů do budoucna.

Podle řady opozičních politiků či bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila by měla skončit Benešová. Šéf ODS Petr Fiala zdůraznil potřebu ochránit nezávislost státního zastupitelství, většina opozičních lídrů zmiňovala ještě před Zemanovým vystoupením stupňující se tlak ze strany Benešové jako hlavní důvod jeho odchodu. „Rezignaci nejvyššího státní zástupce v době, kdy řešíme největší diplomatickou roztržku s Ruskem a do finále se blíží i kauza Čapí hnízdo, ve které hlavní roli hraje premiér, považujeme za vynucenou, a hlavně politicky motivovanou,“ sdělil ČTK šéf STAN Vít Rakušan.

Zemanova odchodu lituje předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, jeho práce si velmi vážil. Zemanovu práci ocenil také předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy. O pozadí odchodu nechtěl spekulovat, neví, nakolik byl tlak silný, ani čeho se případně týkal. Sám tlaky nepociťuje. Šéf Unie státních zástupců Jan Lata uvedl, že načasování rezignace nepovažuje za šťastné s ohledem na nestabilní společenskou a politickou situaci.

Pokud vláda do 30. června neurčí nového šéfa žalobců, povede Nejvyšší státní zastupitelství Zemanův první náměstek Igor Stříž. Novým nejvyšším státním zástupcem by měl být podle Zemana nejlépe nějaký současný žalobce, nikoliv člověk zvenčí. Nikoho konkrétního nechtěl jmenovat, aby mu nedal takzvaně polibek smrti.

(15:51, původní zpráva) Zeman ve funkci skončí po deseti a půl letech. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová minulý týden hovořila v médiích o svém záměru podat na Zemana kárnou žalobu. Dnes uvedla, že ji Zemanovo rozhodnutí překvapilo, ale respektuje ho. Jméno jeho nástupce sdělí až později.

Benešová svůj úmysl s kárnou žalobou vysvětlovala tím, že Zeman podle ní porušil zákon svým nedávným vystoupením na tiskové konferenci k případu explozí ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Zemana se v tomto případě zastal premiér Andrej Babiš. Nejvyšší státní zástupce v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše v případu Čapího hnízda, řízení podle něj bylo zastaveno nezákonně a předčasně.

„Vzhledem k tomu, že jsem rezignaci nejvyššího státního zástupce neočekávala, nebyla doručena na ministerstvo spravedlnosti, a navíc Pavel Zeman do 30. června zůstává ve funkci, jméno jeho nástupce s ohledem na výše uvedené sdělím až následně,“ uvedla Benešová. Havlíček po jednání vlády uvedl, že kabinet vzal Zemanovo rozhodnutí na vědomí a o důvodech rozhodnutí žalobce nediskutoval.

Osmačtyřicetiletý Zeman funkci zastává od začátku roku 2011, kdy nahradil Renatu Veseckou. Předtím působil na okresním i krajském státním zastupitelství v Plzni a následně na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství. V roce 2004 se stal prvním zástupcem ČR u Eurojustu, kde byl nejmladším zástupcem ze všech členských zemí.

Zdroje: