Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nová studie spojuje uvolnění pandemických restrikcí v Číně s 1,9 milionu úmrtí

Nová studie spojuje uvolnění pandemických restrikcí v Číně s 1,9 milionu úmrtí
Čínští turisté se pomalu vrací do světa. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Náhlé zrušení přísných covidových restrikcí mohlo v Číně jen za dva měsíce způsobit asi 1,9 milionu úmrtí, naznačuje studie zveřejněná v odborném časopise JAMA Network Open. Uvedené číslo je odhadem takzvané přebytečné úmrtnosti, tedy počtu úmrtí nad hranicí průměru za předchozí roky. Čínské úřady přibližně měsíc po uvolnění opatření hlásily jen asi 60 tisíc smrtelných případů covidu-19.

O oficiálních pandemických statistikách Číny vždy panovaly značné pochybnosti a nová analýza nyní podle agentury Bloomberg přináší jedno z prvních nezávislých zhodnocení dopadu covidové vlny, kterou země na přelomu roku zažila. Odhad vědců Bloomberg hodnotí jako šokující, i vzhledem k tomu, že celosvětově vlády covidu-19 připisují méně než sedm milionů úmrtí.

Studie vypracovaná pod hlavičkou výzkumného ústavu Fred Hutchinson Cancer Center v americkém Seattlu uvádí, že počet přebytečných úmrtí mezi Číňany staršími 30 let v prosinci 2022 a lednu 2023 dosáhl 1,87 milionu. Vědci k odhadu dospěli na základě vzorků dat o úmrtnosti zveřejněných některými čínskými univerzitami a dat o používání čínského internetového vyhledávače Baidu.

Peking loni v prosinci skoncoval s politikou nulové tolerance vůči koronaviru, která zahrnovala masové testování a sledování obyvatelstva a velmi přísná karanténní opatření. Přístup se v listopadu stal terčem protestů a vláda požadavkům vyšla vstříc, jakkoli měla Čína relativně slabou proočkovanost proti covidu-19. Následovala prudká epidemická vlna, při které podle expertů oficiální hlášení nereflektovala skutečný počet hospitalizací a úmrtí.

Úřady v polovině ledna uvedly, že od obratu v protiepidemické politice zemřelo v nemocnicích s covidem-19 bezmála 60 tisíc lidí. Peking už tou dobou nevydával každodenní hlášení o počtech infikovaných či mrtvých. Už předtím se začaly objevovat odhady, podle kterých by počet mrtvých při odklonu od nulové tolerance mohl jít do statisíců, ne-li milionů.

Novou analýzu ihned čínská vláda nekomentovala, napsala agentura Reuters.

Zdroje: