Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Noční vlci to budou mít do Prahy o dost blíže. Usídlili se na Slovensku

Noční vlci to budou mít do Prahy o dost blíže. Usídlili se na Slovensku
Noční vlci | zdroj: Profimedia

Ruský motorkářský klub Noční vlci, který se těší přízni Kremlu i řady českých politiků, si zřídil své nové evropské sídlo. Není v Moskvě (ani v Praze), nýbrž v Dolní Krupé, městečku na západním Slovensku u Trnavy, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

Informovala o tom ruská státní agentura Tass. Sídlo je v nově postavené budově na okraji obce a zástupci Nočních vlků si v textu ruské agentury pochvalují, jakého se jim dostalo na Slovensku vřelého přijetí. Na rozdíl od Polska, kde tamní celníci ruskou jízdu na hranicích zdrželi po dobu 19 hodin.

Prvních akcí klubu na Slovensku se zúčastnili i zástupci ruské ambasády na Slovensku, o víkendu například na bratislavském Slavíně připomněli památku obětí z řad vojáků Rudé armády. V pondělí pak vyjeli uctít památku vojáků do Maďarska.

Právě uctěním padlých ruských vojáků vysvětlují Noční vlci i své pravidelné jízdy do České republiky. Poprvé přijeli (alespoň s mediální pozorností) na jaře 2015 a od té doby se s humbukem vracejí každoročně v rámci takzvané "Cesty vítězství", jak nazývají svou jízdu z Ruska do Berlína. Nyní budou moct vyrážet ze svého nového sídla na Slovensku.

Cože? Pakt s Hitlerem? 

Proslulé je video z května 2016, kdy šéf motorkářského gangu Noční vlci Alexandr Zaldostanov v rozhovoru s novinářem Radio Free Europe/ Radio Liberty odmítá, že by Stalin a Hitler na počátku druhé světové války uzavřeli pakt o neútočení.

Zaldostanova, který nyní figuruje na sankční listině Evropské unie, ruský prezident Putin oslovuje familiárně Sašo, motorkáře pak tituluje "bratři".

Letos v květnu do Prahy přes Frýdek- Místek a Brno dorazilo na motorkách na 130 Nočních vlků.

Jak napsal server Aktuálně.cz, akce v Česku zde motorkáři připravují s podporou komunistické strany, spolku Vojáků v záloze nebo Národní domobrany, kterou ministerstvo vnitra eviduje ve zprávách o extremismu. Pořadatelsky pak akce pro ruské motorkáře v Česku zajišťuje Český svaz bojovníků za svobodu – Beskydsko.

Foldynův ostrý jazyk 

Noční vlky otevřeně letos v květnu uvítal a podpořil místopředseda ČSSD, poslanec a taktéž motorkář Jaroslav Foldyna. Dostal se kvůli tomu letos v květnu i do fyzického sporu s jedním z demonstrantů, aktivistou Martinem Uhlířem (což Foldyna poněkud záhadně komentoval tak, že "chtěl jsem mu dát jazyk, protože jsem si myslel, že je gay").

Když poté Foldynu předseda ČSSD Jan Hamáček vyzval k omluvě, reagoval děčínský politik emotivním videem z posilovny, kde se ptal: "Já se tady pro vás mám omlouvat? Za co teda? Za to že jsem vlastenec?"

Při minulých návštěvách se s Nočními vlky nechal fotografovat bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

 


Zdroje: