Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Komentář: Neznámí laureáti aneb jak Nobelovka přináší lidem literaturu

Komentář: Neznámí laureáti aneb jak Nobelovka přináší lidem literaturu
Letošní laureát Nobelovy ceny za literaturu Patrick Modiano | zdroj: Isifa.com

Letošní Nobelovu cenu za literaturu získal francouzský spisovatel Patrick Modiano. Že jste ho neznali? Nevadí. A to na rozdíl od jiných laureátů z posledních let mu vyšlo pár věcí česky. Výsledek Nobelovky bývá překvapením pravidelně.

Překvapením bývá i rozhodnutí v ostatních kategoriích, jenže do chemie či ekonomie málokdo fušuje, takže literární kategorie, vedle politické mírové, je pod drobnohledem široké veřejnosti.

Každý rok před vyhlášením se víří spekulace, kdo by to mohl být tentokrát. Vypisují se sázkové kurzy, některá jména  rotují pořád dokola – věčným čekatelem je třeba Američan Philip Roth. Česká média neopomenou dodat, že mezi nadějnými uchazeči je i "náš" Milan Kundera a konzumenti masového čtiva zase doufají, že se štěstí usměje na jejich oblíbence Harukiho Murakamiho.

A pak: Le Clézio. Tranströmer. Mo Jen. Herta Müllerová. Nebo Patrick Modian. Autoři, kteří nejsou známí nejen širší, ale ani literární veřejnosti. Obvykle od nich česky nic nemáme, nebo jen jednu knihu, zapadlou v malém regionálním nakladatelství kdesi na Vysočině.

Neznámý neznamená špatně

Často se Nobelovce vyčítá, že myslí politicky. Jednou dostal cenu čínský disident Kao Sing-ťien, později zas oficiální čínský autor Mo Jen. Nejsou snad oba exkluzivními a výsostnými spisovatel? Jsou. A díky Nobelovce se začali překládat do češtiny a řady dalších jazyků.

Nebo Herta Müllerová. Němka rumunského původu píšící o totalitě – jedna z nejzajímavějších současných spisovatelek. Dostaly by se její knihy k běžným čtenářům i bez Nobelovy ceny? Sotva.

Pak se také Nobelově ceně vyčítá, že opomíjí opravdu vlivné a známé autory. Není to pravda. Pochopitelně ji nemůže dostat každý, ale ze současníků byli oceněni třeba Mario Vargsas Llosa nebo Günther Grass, o nichž si netroufne pochybovat nikdo. A když se podíváme na historický seznam, mezi více než stovkou laureátů najdeme zhruba pětinu těch, o nichž jsme ještě neslyšeli – to se stává, ani Nobelovka nezajistí věčnou slávu. A pětina je zas známá notoricky. Ve zbytku najdeme významné i trochu opomíjené, vždy však silné autory.

Prestiž Nobelovy ceny je na místě, i když se dopředu nedá odhadnout a rozhodnutí Nobelova výboru působí často na první pohled absurdně. Ano, ocenění je nafukováno, mediálně zpovrchňováno a politika a byznys samozřejmě v jeho vyhlašování taky hrají nějakou roli. Přesto všechno je to nejvýznamnější literární cena na světě a pořád právem.
Litovat můžeme jen toho, že už se kolem ní dlouho neodehrál žádný skandál a žádný laureát ji už roky neodmítl.

Zdroje:
Vlastní