Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Proč měl kyslíkovou masku jediný pasažér sestřeleného boeingu?

Proč měl kyslíkovou masku jediný pasažér sestřeleného boeingu?
Trosky sestřeleného malajsijského boeingu jako "živý pomník" zdobí květiny | zdroj: Isifa.com

Jeden z cestujících malajsijského boeingu, který v červenci havaroval na východě Ukrajiny, měl podle nizozemské prokuratury na sobě dýchací masku. Přestože by to mohlo vyvolávat řadu spekulací, původní verzi o sestřelení letounu to vůbec neodporuje, jak upozorňuje ruský zkušební pilot v rozhovoru pro portál Slon.ru. 

Mluvčí nizozemské prokuratury, která tragédii vyšetřuje, Wim de Bruin upřesnil, že dotyčným pasažérem byl Australan. Kolem krku měl pásky od dýchací masky. Nizozemcům zatím není jasné, jak se na něm maska ocitla. Nevědí ani to, ve které části letadla seděl.

Nikdo jiný kromě něj na sobě záchranný přístroj neměl, na těle ostatních pasažérů vyšetřovatelé nezjistili žádné stopy po kyslíkové masce.

Zpráva o Australanovi okamžitě vyvolala pochybnosti o původní vyšetřovací verzi, v níž se hovoří o okamžité smrti všech pasažérů.

Ruský zkušební pilot Magomed Tolbojev ale upozorňuje, že původnímu scénáři to vůbec neodporuje. Masky v letadlech vypadávají na cestující okamžitě při poklesu tlaku v kabině. Mezi nárazem střely a úplným rozpadem letadla mohly uplynout dvě vteřiny, upřesňuje letec.

"To mohlo stačit, aby se někdo chopil masky a navlékl si ji, to je přece otázka instinktu," říká pilot. Podle něj mohl být Australan jednoduše rychlejší než ostatní a stihl si masku navléknout. Nejspíš také seděl na druhé straně letounu, než do které narazila střela.

Vysvětlení Tolbojeva nahrává fakt, že masku neměl Australan na obličeji, ale na krku. Úplně si ji nasadit tedy nestihl ani on.

Podle průběžného vyšetřování letoun spadl v důsledku po zásahu vnějšími předměty letící s vysokou rychlostí. Letoun se pak rozpadl ještě ve vzduchu. Nikdo z 298 lidí na palubě tragédii nepřežil. Přímo o střele se ve vyšetřovacím spisu nepíše, řada indicií tomu ale naznačuje.  Podle Ukrajinců letoun sestřelili proruští rebelové, kteří zase tvrdí, že to byli ukrajinští vojáci. Spekulovalo se i o tom, že za pád může ruská armáda. 

Zdroje:
Vlastní, Slon.ru