Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Nezaměstnanost ve světě klesá - a s ní i kvalita pracovních míst

Nezaměstnanost ve světě klesá - a s ní i kvalita pracovních míst
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Celosvětová míra nezaměstnanosti se v loňském roce snížila na 5,0 procenta z předloňských 5,1 procenta. Vrátila se tak na úroveň, na které se naposledy nacházela před globální finanční krizí před 10 lety. Snižuje se ale i kvalita pracovních míst. Ve své zprávě to ve středu uvedla Mezinárodní organizace práce (MOP), která je specializovanou agenturou OSN.

"Slabá kvalita pracovních míst je hlavním problémem globálního trhu práce," uvedla MOP, z jejíž zprávy citovala agentura Reuters. Organizace také upozornila, že většina z 3,3 miliardy zaměstnanců po celém světě má neadekvátní pracovní podmínky a že zhruba 700 milionů lidí žije v "extrémní či mírné chudobě", ačkoli má zaměstnání.

"Zaměstnání vždy nezaručuje slušné živobytí," prohlásil šéf výzkumu MOP Damian Grimshaw. Počet nezaměstnaných se loni ve světě snížil zhruba o dva miliony na 172 milionů lidí.

Organizace dnes předpověděla, že v letošním roce se celosvětová míra nezaměstnanosti sníží na 4,9 procenta a že v dalších dvou letech zůstane na stejné úrovni. Náměstkyně generálního ředitele MOP Deborah Greenfieldová ale na tiskové konferenci upozornila, že v některých rozvíjejících se zemích už zhoršující se ekonomické vyhlídky tlačí míru nezaměstnanosti vzhůru.

Podle MOP se na trhu práce rovněž zastavilo srovnávání rozdílů mezi pohlavími. "To je rozhodně důvodem k obavám," uvedla Greenfieldová. Ženy podle ní v mnoha regionech čelí vyššímu riziku nezaměstnanosti a vydělávají výrazně méně než muži.

Zdroje: