Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Komentář: Nemusí pršet, stačí když kape: Němcová může být kapkou severoevropskou

Komentář: Nemusí pršet, stačí když kape: Němcová může být kapkou severoevropskou
Miroslava Němcová s režisérkou Helenou Třeštíkovou | zdroj: Isifa.com

Ačkoli je to z nouze ctnost a s antisociální, antiekologickou a antivznešenou politikou ODS nemusíme vůbec souhlasit, je nominace Miroslavy Němcové na pozici premiérky České republiky po nedávné policejní razii další kapkou, která nám dává naději, že v roce 2013 může v české politice nastat zásadní obrat. A to nezávisle na tom, zda se Němcová předsedkyní vlády nakonec stane, nebo ne. 

Když Václav Havel před posledními parlamentními volbami předvídal, že tyto volby ještě žádnou zásadní změnu nepřinesou, ale ty další už ano, mohlo to znít spíše jako konejšení starého optimisty. Teď se však zdá, že pokud se věci budou dál vyvíjet v nastoleném duchu, náš bývalý prezident možná obstojí i v roli proroka.

Ať totiž situace kolem vládní krize dopadne jakkoli, jedná se o druhou zásadní a velmi dobrou zprávu během dvou týdnů: kromě toho, že už politici nechtějí nebo nedokáží bránit spravedlivému vyšetřování trestných činů, jsou si teď také "nuceni" do čela zvolit ženu. A takové boření zaběhnutých zvyklostí nás, dámy a pánové — přes obrovské výhrady, které k současné vládě můžeme mít — pomalu, alespoň symbolicky, přibližuje k takovým rozvinutým společnostem, jako je dnes ta dánská nebo německá.

Zdroje:
Vlastní