Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Německo pošle Ukrajině systém protivzdušné obrany, oznámil Scholz

Německo pošle Ukrajině systém protivzdušné obrany, oznámil Scholz
Německá vláda také Ukrajině dodá čtyři raketomety z arsenálu bundeswehru, a to v koordinaci s USA, které převezmou příslušný výcvik ukrajinských vojáků (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Německo Ukrajině dodá systém protivzdušné obrany IRIS-T. Oznámil to dnes kancléř Olaf Scholz ve Spolkovém sněmu.

Agentura Reuters připomíná, že zesílení dodávek těžkých zbraní Kyjevu po Berlínu požadovala samotná Ukrajina i německá opozice. Scholz zdůraznil, že Německo poskytuje Ukrajině zbraně nepřetržitě od začátku války.

„Tímto Ukrajině umožníme bránit celé velkoměsto před ruskými leteckými útoky,“ řekl dnes Scholz k poskytnutí systému IRIS-T, který vyrábí německá zbrojovka Diehl.

Šéf německé vlády dále řekl, že Německo už Ukrajině od začátku ruské invaze z 24. února poslalo více než 15 milionů nábojů, 100 000 granátů a více než 5000 protitankových min.

„Naposledy se vláda rozhodla, že dodáme nejmodernější systém protivzdušné obrany, který Německo má, v podobě IRIS-T,“ řekl Scholz poslancům. Bezpečnostní zdroj už minulý měsíc Reuters sdělil, že Německo zvažuje dodávku systémů IRIS-T SLM, což je systém s raketami středního doletu země-vzduch.

Kromě toho Berlín Kyjevu podle Scholze poskytne moderní systém včasného varování pro lokalizaci nepřátelského dělostřelectva. 

Podle agentury DPA německá vláda Ukrajině rovněž dodá čtyři raketomety z arsenálu bundeswehru, a to v koordinaci s USA, které převezmou příslušný výcvik ukrajinských vojáků. Tyto těžké zbraně, které mohou zasahovat cíle na velkou vzdálenost, mají na Ukrajinu dorazit do konce června.

Kancléř dnes v reakci na kritiky řekl, že jeho vláda reagovala na ruský útok na Ukrajinu „mohutnou změnou politiky v Německu“, když se rozhodla poslat těžké zbraně do válečné zóny. Scholz také řekl, že Německo pokračuje v rozhovorech s partnery o možnostech dalšího vyzbrojování Ukrajiny.

V úterý přitom spolkový kancléř oznámil, že Německo se s Řeckem dohodlo na tom, že mu poskytne náhradu za bojové vozy pěchoty, které tato středomořská země dodá Ukrajině.

Zdroje: