Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Německo děsí dětská manželství migrantů. Neví si s nimi rady

Německo děsí dětská manželství migrantů. Neví si s nimi rady
V Německu je více než tisíc dětských manželství. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Německo čelí v souvislosti s migrační krizí dosud neznámému jevu: V zemi funguje nejméně tisíc manželství dospělého s dítětem. I když takové sňatky odporují německému právu, anulovat je nebude tak jednoduché. 

Pozdvižení naposledy vyvolal rozsudek bamberského krajského soudu, který v červnu uznal jako platné manželství 14leté Syřanky s jejím 21letým bratrancem. Dvojice do Evropy přišla už jako pár a německé úřady ji tak i zapsaly. Manželství totiž bylo uzavřeno v Sýrii v souladu s místními zákony, což z něj dělá z pohledu mezinárodního práva legitimní svazek.

Město se sice proti rozhodnutí soudu odvolalo, ale další jednání mohou trvat roky a skončit až u Evropského soudu pro lidská práva.

Podobných případů se za poslední rok a půl objevily ne desítky, ale rovnou stovky. Německé ministerstvo vnitra evidovalo k poslednímu červenci 1475 nezletilých a mladistvých cizinců v manželství, většina z nich (1152) byly dívky, nejčastěji ze Sýrie (664). Navíc 361 registrovaných manželů byly děti do 14 let. Realita ale bude zřejmě ještě horší, protože uprchlíci nemusejí udávat rodinný stav.

Německo si s problémem, s nímž se dosud nesetkalo, neví moc rady. Podmínky pro manželství má stejné jako v Česku, tedy od 18 let, ve výjimečných případech soud povolí sňatek i mladistvému od 16 let, pokud je druhý z páru plnoletý. O věku čtrnácti let není v zákonech ani slovo.

Pracovní skupina pro dětská manželství

Vládní koalice CDU/CSU už sepsala prohlášení, podle kterého "jedenácti-, třinácti- nebo patnáctiletá dívka patří do školy, ne do manželství" a plánuje upravil zákony tak, aby to z nich bylo ještě více patrné. Ministr spravedlnosti Heiko Maas založil státní pracovní skupinu, která má vypracovat jednotná pravidla. Poprvé se sešla začátkem září.

Problém však nejsou svatby dětí uzavírané na německém území, byť v uprchlických táborech k nim i tak může docházet. Členové pracovní skupiny mají za úkol řešit, jak přistupovat k manželství dětí a mladistvým uzavřeným za hranicemi, zda je uznávat, či anulovat a případně za jakých podmínek.  

Anulovat manželství cizinců je poměrně složité, protože je obvyklé, že si státy navzájem uznávají manželství uzavřená podle místních pravidel. Jak ale řešit případy, kdy jsou v jednom státě svatby legální od 15 let, ale pár se rozhodne žít v zemi, kde jsou uznávané až od osmnácti? Například v Sýrii a Afghánistánu, odkud přichází nejvíce uprchlíků, je možné uzavřít manželství už v šestnácti letech.  

Svatby šestnáctiletých Německo většinou uznává

Německá ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová má jasno – vynucené sňatky by neměly být uznány. Ministr spravedlnosti Severního Porýní-Vestfálska Thomas Kutschaty dokonce navrhuje, aby Německo uznávalo jen manželství dvou plnoletých, čímž by se zrušila i současná výjimka.

Podle Myriam Böhmeckeové z neziskové organizace Terre de Femmes by bylo řešením vynucená manželství migrantů nikoli rozvést, ale anulovat. Dívky – v naprosté většině jde o dívky – by pak byly brány jako nezletilý uprchlík bez doprovodu, což by jim zajistilo lepší ochranu.

Německo nyní zpravidla manželství uznává, když bylo snoubencům v době svatby šestnáct či sedmnáct let, sňatky dětí do 14 let ruší a ostatní případy čtrnáctiletých a patnáctiletých dětí posuzují soudy jednotlivě.

Švýcarsko řeklo jasné ne

Zatímco Německo teprve sestavilo komisi, která má problematiku řešit, Švýcarsko se v podobných případech striktně řídí vlastními zákony. Server Česká justice připomněl místní případ čtrnáctileté Afghánky a jejího osmnáctiletého bratrance, který nakonec skončil až ve Štrasburku.

Švýcarský soud totiž náboženský svazek uzavřený v Íránu odmítl uznat a dívčina příbuzného-manžela deportoval na základě dublinských dohod do Itálie, kde pár vstoupil na půdu Evropské unie.

Případ se ale lišil v tom, že manželství nebylo v Íránu úředně registrované a dvojice tak o něm neměla žádný doklad. Navíc sňatek ve čtrnácti letech zakazuje i afghánské právo.

Štrasburský soud zdůraznil, že manželství bylo také "v rozporu s veřejným pořádkem podle švýcarského práva", mimo jiné kvůli nezákonnému sexu s nezletilou.

Proti veřejnému pořádku...

To naznačuje nejen Švýcarsku, ale i dalším evropským zemím, směr, kterým se mají vydat a jak upravit své předpisy, aby bylo jasně stanovené, že svatby dětí jsou proti "veřejnému pořádku". Tak je to například i s polygamií, u níž je uznávaná pouze první manželka.

Podle neziskové organizace Girls Not Brides je každý rok donuceno ke svatbě 15 milionů dívek mladších osmnácti let. Většina z dětských manželství je uzavřena v afrických zemích, na Blízkém východě, v Asii a Jižní Americe.

Čísla ze západní Evropy organizace nesbírá, byť problémy s dětskými manželstvími mají kromě Německa například i Velká Británie, Nizozemsko nebo Belgie. 

Zdroje:
Deutsche Welle, Česká justice, breitbart.com