Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Němci přišli s nejepičtějším komentářem k Ukrajině a protiruským sankcím

Němci přišli s nejepičtějším komentářem k Ukrajině a protiruským sankcím
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Moderátor humoristické show Extra 3, kterou vysílá německá televize NDR, Christian Ehring geniálně okomentoval situaci na Ukrajině a pád malajsijského boeingu. Roznesl na kopytech důkazy o sestřelení letounu, se kterým přišly Spojené státy, připomněl tragédii Airbusu A300, který v roce 1988 sestřelili Američané nad Íránem, a upozornil na to, že situaci na východě Ukrajiny využívá každý ke svému prospěchu. 

Ehring se podivil, jak je možné, že nad východem Ukrajiny létala civilní letadla, přestože jde o válečnou zónu.

"Dokonce i migrující ptáci si kopou podzemní tunely, aby nemuseli letět přes východní Ukrajinu," prohlásil moderátor. Zvláštní mu přišel i důkaz sestřelení boeingu předložený Američany, který byl vzhledem k jejich rozsáhlé výzvědné činnosti a technickým možnostem dosti chabý. Ehring k tomu dodal, že Spojené státy zřejmě sledují na východě Ukrajiny maximálně tak řidiče, kteří nesprávně parkují v centru Doněcka.

Moderátor pak připomněl tragédii letu Iran Air 655 z roku 1988, kdy Američané sestřelili nad Íránem Airbus A300 s téměř 300 lidmi na palubě. Tehdejší americký prezident George Bush starší to prohlásil za omyl, který se holt ve válce stát může.

"Pamatujete si ty tvrdé ekonomické sankce uvalené následně na Spojené státy? Ne? Já taky ne," dodal Ehring a diváky upozornil, že se způsobu, jakým média informují o událostech na Ukrajině, nedá vůbec věřit.

Na důkaz ukázal satirickou scénku z prostředí PR agentury poskytující pouze "kvalitní propagandu". "Našim úkolem bylo dodávat (západním médiím) záběry pouze s mírumilovnými demonstranty a brutálními policisty," říká ředitel smyšlené firmy ohledně informování o protestech v Kyjevě, které vedly ke svržení prezidenta Viktora Janukovyče. Za jeho zády mezitím běží záběry, jak protestující ostřelují těžkooděnce dlažebními kostkami.

Novinář, který s ním dělá rozhovor, poznamená, že i tyto záběry se přece měly dostat do televizí. "Za ošklivé demonstranty mi Západ nezaplatil. Ale nevadí, prodali jsme to Rusům," odpovídá mu fiktivní ředitel.

Show rozhodně stojí za zhlédnutí. Kromě toho, že je vtipná, totiž připomíná, nakolik je v žurnalistice důležitá satira. 

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní