Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Moje diktatura je super, chlubí se Lukašenko

Moje diktatura je super, chlubí se Lukašenko
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko - někteří ho považují za diktátora, jiní za blázna... | zdroj: Isifa.com

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko si konečně zvykl na to, že zbytek civilizovaného světa považuje jeho režim za diktaturu. A dokonce se chlubí, jak je jeho vláda super, země vzkvétá a za mřížemi není tolik lidí, jak tomu bývalo před tím, než se dostal k moci. 

"Ano, máme se dobře. V něčem sice zaostáváme, ale nejsme žádná Ukrajina, Rusko a dokonce ani Západ. Policejní orgány u nás fungují více méně tvrdě. Zároveň ale za dobu Lukašenkovy 'diktatury' počet nájemníků ve vězení klesl ve srovnání s 'demokratickými časy' dvojnásobně," prohlásil nositel takřka stejně legendárního kníru, jako byl Hitlerův.   

Kvůli nižším počtům trestanců podle Lukašenka "nikdo nemůže obvinit (Bělorusko), že jsme všechny pozavírali". Pravda, úplně všechny za mříže neposlal, někdo přece musí pracovat. Dává si ale dobrý pozor, aby tam zajistil ubytování svým odpůrcům.

Za posledního diktátora Evropy kdysi Lukašenka označila Condoleezza Riceová, tehdejší americká ministryně zahraničí. Přezdívka se ujala, začali ji používat jak ostatní západní politici, tak i tisk.

"Úplně nechápu, co je přesně diktátor, ale na druhou stranu sám sobě závidím. Přece jen sem poslední a jediný diktátor v Evropě. Nikde na světě nikdo takový není," reagoval na to Lukašenko před dvěma lety během rozhovoru pro agenturu Reuters.

Lukašenko stojí v čele Běloruska už 20 let a nejvyšší funkce mu může zůstat až do smrti. Před deseti lety totiž Minsk zrušil omezení na počet prezidentských mandátů. 

Zdroje:
Lenta.ru