Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Nejnadšenější návštěvníci muzea v Kábulu? Mladí Tálibové

Nejnadšenější návštěvníci muzea v Kábulu? Mladí Tálibové
Mladí Tálibové tvrdí, že chtějí poznávat historii své země | zdroj: Profimedia

Do afghánského národního muzea konečně opět mohou návštěvníci. Možná překvapivě za národními sbírkami kulturního dědictví míří hlavně členové radikálního islamistického hnutí Tálibán. Byli to přitom právě tálibové, kteří před dvaceti lety muzeum vyplenili a po celé zemi ničili historické památky.

Muzeum v Kábulu, kde se nacházejí artefakty od období paleolitu až po 20. století, bylo zavřené od poloviny srpna. Tedy od chvíle, kdy zemi ovládl Tálibán po chaotickém stažení vojáků USA a NATO. Začátkem prosince se znovu otevřelo.

Ředitel instituce Muhammad Fahím Rahímí a jeho zaměstnanci zatím mohou ve svých funkcích zůstat, ačkoliv - stejně jako mnoho afghánských státních zaměstnanců - nedostali od srpna plat. Změnila se pouze ostraha, říká Rahímí. Policejní kontingent, který budovu střežil dříve, nahradil Tálibán.

Mnoho exponátů zároveň zahalila tma, neboť se porouchal generátor muzea a časté jsou výpadky proudu. Denně přitom navštíví instituci kolem 50 až 100 lidí. V pátek mezi nimi bylo rovněž několik tálibů, z nichž některým visely na ramenou útočné pušky. Do vitrín se starobylou keramikou nebo zbraněmi z 18. století nahlíželi pomocí světel ze svých mobilů.

O návštěvě muzea snil

„Tohle je z naší pradávné historie, tak jsme se přišli podívat,“ nechal se slyšet devětadvacetiletý bojovník Tálibánu Mansúr Zulfikár, jenž pochází provincie Chóst. Nyní pracuje jako ochranka na ministerstvu vnitra. „Jsem velmi šťastný,“ komentoval svou první návštěvu muzea muž, který strávil 12 let ve vězení Púli Čarkí. Tam se dozvěděl o tomto muzeu a snil prý o dni, kdy bude Tálibán opět vládnout Afghánistánu a on se bude moci do muzea podívat.

V roce 2001 - když byl Zulfikár ještě chlapec - však členové Tálibánu muzeum vyplenili. Rozbíjeli přitom sochy nevyčíslitelné hodnoty, zejména ty, které považovali za neislámské. Jedna z nich - zbytky vápencové sochy, o níž se předpokládá, že znázorňuje krále ze 2. století - stojí dnes u vchodu do budovy muzea. Zrestaurovali ji odborníci restaurátorského oddělení této instituce společně s francouzskými kolegy.

Ve stejném roce Tálibán na příkaz tehdejšího vůdce hnutí mully Muhammada Umara také dynamitem odpálil dvě obří sochy Buddhů ze 6. století vytesané do skalního útesu ve středoafghánském Bamjánu. Čin radikálního hnutí tehdy vyvolal mezinárodní pobouření.

Zatím památky neničí

Takže jak Tálibán letos v létě obsazoval jednu provincii za druhou, panovaly vážné obavy, že podobný osud čeká i další součásti kulturního dědictví země. Zejména památky, které se datují do předislámských dob. Prozatím se však zdá, že tomu tak není.

Čtyřicetiletý tálib Sajfulláh z provincie Vardak, jenž zároveň působí jako učitel v madráse (islámské náboženské škole), je přesvědčen, že artefakty v muzeu před 20 lety poničili níže postavení členové Tálibánu bez příkazu vedení hnutí. Sám se do muzea nyní vypravil poprvé. Tvrdil přitom, že bude pobízet i své studenty k návštěvě tohoto zařízení. Mohou se v něm podle něj poučit celé generace. „Máme bohatou historii,“ prohlásil.

Snad tedy noví afghánští vládci nyní souhlasí s nápisem vyrytým na desce před vchodem do budovy muzea, který praví: „Národ zůstává živý, pokud žije jeho kultura.“

Zdroje:
ČTK, AP