Dnes je čtvrtek 27. června 2024., Svátek má Ladislav
Počasí dnes 15°C Dešťové přeháňky

Nejlepším místem pro život v Česku je potřetí po sobě Praha, ukázal výzkum

Nejlepším místem pro život v Česku je potřetí po sobě Praha, ukázal výzkum
Před vypuknutím pandemie byl Karlův most jedním z nejfrekventovanějších míst v Praze, přes které se denně převalily obrovské davy. | zdroj: Profimedia

Nejlepším místem pro život v Česku je potřetí po sobě Praha. Na druhé místo se z loňského čtvrtého posunul Jihomoravský kraj, na třetí sestoupil z loňské druhé pozice Královéhradecký kraj. Ve srovnávacím výzkumu Místo pro život, který provádí analytická agentura Datank, se poslední stejně jako loni umístil Karlovarský kraj. Výsledky 14. ročníku výzkumu dnes pořadatelé vyhlásili v Praze. Pořadí vzniká na základě sociálních a enviromentálních kritérií a spokojenosti obyvatel.

Výzkum vyhodnocuje v enviromentální oblasti životní prostředí a rozvoj infrastruktury, v sociální oblasti zdravotnictví a sociální sféru, péči o děti a vzdělávání, volnočasové aktivity a turismus, občanskou společnost a toleranci, pracovní podmínky a bezpečnost. Praha na tom je mezi kraji nejlépe ve čtyřech z těchto osmi sledovaných oblastí. "Ve vítězném hlavním městě Praze je skvělá infrastruktura, možnosti vzdělávání i kvalita zdravotnictví," uvedli autoři výzkumu v tiskové zprávě.

Zapracovat by Praha podle nich měla zejména v životním prostředí, má nejvyšší množství vypouštěné odpadní vody do kanalizace v přepočtu na obyvatele nebo nízké množství recyklovaného odpadu na obyvatele. V Praze jsou ovšem lidé nejspokojenější ze všech krajů, ukázal průzkum na reprezentativním vzorku 1600 lidí v jednotlivých krajích.

Druhou nejvyšší spokojenost se životem mezi obyvateli má v celkovém pořadí druhý Jihomoravský kraj, velmi dobrých výsledků dosáhl i ve zdravotnictví a sociálních službách. "V bronzovém Královéhradeckém kraji je bezpečno," uvedli tvůrci žebříčku.

Pořadí se nezměnilo na čtyřech posledních místech. Před posledním Karlovarským krajem se i letos na 13. pozici umístil Ústecký a na 12. místě Moravskoslezský kraj, jedenáctý byl opět Olomoucký kraj.

Cílem srovnávacího výzkumu je podle pořadatelů motivovat stát a samosprávy i neziskové organizace, podnikatele a místní lidi ke zlepšování podmínek ovlivňujících kvalitu života.

Pořadí krajů podle výsledků výzkumu Místo pro život za rok 2024, v závorce umístění v roce 2023:

1. (1.)

Hlavní město Praha

2. (4.)

Jihomoravský kraj

3. (2.)

Královéhradecký kraj

4. (7.)

Zlínský kraj

5. (5.)

Jihočeský kraj

6. (8.)

Plzeňský kraj

7. (9.)

Pardubický kraj

8. (3.)

Kraj Vysočina

9. (10.)

Středočeský kraj

10. (6.)

Liberecký kraj

11. (11.)

Olomoucký kraj

12. (12.)

Moravskoslezský kraj

13. (13.)

Ústecký kraj

14. (14.)

Karlovarský kraj

Zdroj: Výzkum Místo pro život

Zdroje: