Dnes je čtvrtek 27. června 2024., Svátek má Ladislav
Počasí dnes 15°C Dešťové přeháňky

Výrobce čipů Nvidia se stal nejhodnotnější firmou na světě, těží ze zájmu o AI

Výrobce čipů Nvidia se stal nejhodnotnější firmou na světě, těží ze zájmu o AI
zdroj: Nvidia

Americký výrobce čipů Nvidia se díky pokračujícímu růstu ceny svých akcií stal nejhodnotnější firmou na světě. Tržní hodnota podniku se dnes vyšplhala až na zhruba 3,3 bilionu dolarů (přes 76 bilionů Kč). Informovala o tom agentura Bloomberg. Společnost Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a v poslední době výrazně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii.

Od začátku letošního roku cena akcií firmy Nvidia vzrostla o více než 170 procent. Dnes Nvidia z hlediska tržní hodnoty předstihla softwarovou společnost Microsoft i technologickou firmu Apple, které se v poslední době přetahovaly o vedoucí pozici, píše agentura Bloomberg.

Analytik Daniel Ives ze společnosti Wedbush Securities předpověděl, že firmy Nvidia, Apple a Microsoft budou v průběhu následujícího roku soupeřit o to, která z nich v tržní hodnotě jako první překročí hranici čtyř bilionů dolarů. "Grafické čipy společnosti Nvidia jsou v podstatě novým zlatem či ropou v technologickém sektoru," prohlásil rovněž.

"Čekali jsme na to už nějakou dobu," uvedl analytik společnosti CFRA Angelo Zino. "Umělá inteligence mění prostředí. V reálném světě, ale i na trzích," dodal a poukázal na to, že polovodičový průmysl je nyní nejdůležitějším odvětvím na Wall Street.

Podle analytika společnosti XTB Tomáše Cverny je za růstem akcií Nvidie v posledních dnech především rozdělení akcií v poměru 10:1. "Nominální snížení ceny akcií podpořilo poptávku drobných investorů," napsal Cverna ČTK.

Společnost Nvidia minulý měsíc oznámila, že její čistý zisk se v prvním finančním čtvrtletí končícím v dubnu více než zesedminásobil na 14,88 miliardy dolarů z 2,04 miliardy dolarů před rokem.

Před korunovací Nvidie se na vrcholu světové tržní kapitalizace po čtvrt století střídaly společnosti General Electric, Cisco, ExxonMobil, Microsoft a Apple.

Zdroje: