Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Izraelské útoky na Gazu mají podle Palestinců přes 2300 obětí, raněných 9714

Izraelské útoky na Gazu mají podle Palestinců přes 2300 obětí, raněných 9714
Izraelské útoky na pásmo Gazy pokračují | zdroj: Profimedia

Izraelské nálety a operace v palestinském Pásmu Gazy si vyžádaly už 2329 obětí. Raněno bylo dalších 9714 Palestinců. Údaje podle agentur Reuters a AFP zveřejnilo dnes palestinské ministerstvo zdravotnictví. Není jasné, jaký podíl mrtvých tvoří islamisté z hnutí Hamás.

V noci na dnešek palestinské zdravotnické úřady informovaly, že za posledních 24 hodin v Pásmu Gazy při izraelských útocích zemřelo 300 lidí, převážně dětí a žen. Server BBC News zase napsal, že Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdě kritizovala izraelskou výzvu k evakuaci nemocnic na severu Gazy. Pro pacienty se to podle WHO může rovnat rozsudku smrti.

Izrael mohutnými nálety reaguje na útoky ozbrojenců z radikálního hnutí Hamás, které si před týdnem vyžádaly přes 1300 životů. Jeruzalém zároveň chystá pozemní ofenzivu v Gaze, kde na území menším než Praha žije kolem 2,3 milionu Palestinců. Vyzval proto více než milion z nich, aby opustili severní část tohoto úzkého pásu při Středozemním moři.

Na tuto výzvu i na fakt, že Izrael Gazu odřízl od dodávek jídla a vody, reagovala kriticky řada mezinárodních činitelů včetně šéfa OSN Antónia Guterrese, který varoval před hrozící katastrofou.

Nyní se k němu přidala i WHO, která kritizovala izraelský „příkaz“ k evakuaci 22 nemocnic s více než 2000 pacientů. „Nutit více než 2000 pacientů k přesunu do jižní Gazy...by se mohlo rovnat rozsudku smrti,“ uvedla v prohlášení. Řada pacientů podle ní potřebuje intenzivní péči, včetně dětí v inkubátorech.

WHO vyzvala Izrael, aby „příkaz“ k evakuaci nemocnic okamžitě zrušil.

Zdroje: