Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Nejdřív střílet, potom se ptát: Agenti FBI zabili muže podezřelého z výhrůžek Bidenovi a dalším

Nejdřív střílet, potom se ptát: Agenti FBI zabili muže podezřelého z výhrůžek Bidenovi a dalším
FBI před domem Craiga Robertsona | zdroj: Profimedia

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve středu zastřelili muže v americkém státě Utah při domovní prohlídce, která byla součástí vyšetřování výhrůžek adresovaných prezidentovi Joeu Bidenovi a dalším osobnostem. S odvoláním na své zdroje o tom informuje vícero amerických médií. Zastřelený byl podezřelý i z výhrůžek vůči lidem zapojeným do stíhání amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

Nejmenovaný činitel obeznámený s případem řekl televizi ABC News, že vyšetřování začalo v dubnu. Domovní prohlídku ve městě Provo chtěli vyšetřovatelé ráno provést poté, co podle nich podezřelý v pondělí sepsal výhrůžku na adresu Bidena, uvádí zase NBC News. Hrozba se zmiňovala o přípravě ostřelovačské pušky a maskáčů, přičemž odkazovala na Bidenovu návštěvu Utahu, kde prezident ve čtvrtek plánoval veřejné vystoupení.

Podle médií byl podezřelým jistý Craig Robertson, další podrobnosti o něm nebyly ihned k dispozici. Čelil podezření ze tří různých trestných činů včetně výhrůžek vůči hlavě státu, přičemž vyšetřovatelé jeho vyjádření brali vážně, uvádí ABC News. Podle informací této stanice úřady s danou osobou spojovaly i výhrůžky adresované viceprezidentce Kamale Harrisové; NBC News zase zmiňuje newyorského prokurátora Alvina Bragga, který stojí za letošní první obžalobou Trumpa.

Jak přesně Robertson zemřel, není jasné. „Incident začal, když se agenti pokusili uplatnit zatykač a povolení k domovní prohlídce. Subjekt je po smrti,“ uvedl FBI. Žádný agent podle prohlášení neutrpěl zranění.

„V souladu s pravidly FBI je tento případ střelby přezkoumáván oddělením inspekce FBI. Protože se jedná o probíhající záležitost, nemáme žádné další podrobnosti, které bychom poskytli,“ dodal federální policejní orgán. 

Zdroje: