Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nedostatek pohonných hmot zatím nehrozí, ČR má zásoby ropy na 90 dní

Nedostatek pohonných hmot zatím nehrozí, ČR má zásoby ropy na 90 dní
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Česká republika po téměř roce a půl opět plní pravidla EU a má k dispozici nouzové zásoby ropy a ropných produktů na 90 dní běžné denní spotřeby. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) zásoby doplnila z letošních nákupů na více než dvě miliardy korun, řekl předseda SSHR Pavel Švagr. Podle něj v současné době v Česku nehrozí nedostatek pohonných hmot.

„Během letošního roku jsme do nákupů nouzových zásob investovali přes dvě miliardy korun. Naplnili jsme volnou kapacitu zásobníků ropy. Aktuálně jsme na 90 dnech naší spotřeby ropy a ropných produktů,“ řekl Švagr.

Česko tak nově znovu plní nařízení EU, podle něhož má každá členská země mít zásoby ropy a ropných produktů na alespoň 90 dní. ČR tento limit neplnila od loňského léta. Správa rezerv od té doby uspořádala celkem šest pokusů na nákup doplňujících zásob ropy. Prvních pět tendrů však skončilo bez výsledku, při šesté soutěži uzavřela smlouvu se společností Normeston.

Dnešním dnem končí výjimka ze sankcí vůči Rusku, která bratislavské rafinerii Slovnaft umožňuje vyvážet do České republiky produkty z ruské ropy. Slovensko požádalo EU o prodloužení této výjimky. Evropská unie o ní však zatím nerozhodla, mělo by se tak stát zřejmě v příštím týdnu. Česká vláda slovenskou iniciativu podporuje.

Slovnaft patří k důležitým dodavatelům paliv do Česka, zejména pak nafty. Předseda SSHR v této souvislosti upozornil, že správa rezerv v předstihu do svých zásob pořídila dalších 50 milionů litrů nafty.

„Podle informací od distributorů žádný nedostatek pohonných hmot aktuálně našemu trhu nehrozí. Pokud by náhodou ale nějaký problém v dodávkách vznikl, jsme připraveni naše zásoby uvolnit,“ podotkl Švagr.

Česko neplnilo pravidla EU už od jara 2017 do roku 2020. Limit začal stát plnit v době pandemie koronaviru, a to díky útlumu provozů a ekonomiky. Od léta loňského roku však opět zásoby klesly ke zhruba 88 dnům běžné spotřeby.

Zdroje: