Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Francie ve snaze omezit inflaci povolí prodej pohonných hmot se ztrátou

Francie ve snaze omezit inflaci povolí prodej pohonných hmot se ztrátou
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Francouzská vláda ve snaze omezit inflaci plánuje povolit čerpacím stanicím prodávat pohonné hmoty se ztrátou, načas pozastaví platnost zákona z roku 1963. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg, podle níž se Paříž snaží najít cesty, jak zmírnit růst spotřebitelských cen, aniž by zvyšovala už tak obrovské vynaložené veřejné prostředky.

Premiérka Elisabeth Borneová v rozhovoru s deníkem Le Parisien uvedla, že platnost zákona bude pozastavena na omezenou dobu „několika měsíců“. Takový krok by teoreticky umožnil větší konkurenci mezi distributory, kteří by mohli snížit ceny pod úroveň nákladů a snažit se vyrovnat ztracenou marži prodejem jiných výrobků a služeb.

„Tímto bezprecedentním opatřením dosáhneme konkrétních výsledků pro Francouze, aniž bychom pohonné hmoty dotovali,“ řekla Borneová. Vyloučila, že by vláda snížila daně na pohonné hmoty.

Ceny pohonných hmot jsou ve Francii palčivým politickým tématem. Jejich zvýšení v roce 2018 vyvolalo několikaměsíční protesty takzvaných žlutých vest.

Zatímco od jara se inflace ve Francii zmírnila, minulý měsíc ji náklady na energie opět zvýšily. Vzhledem k tomu, že ceny paliva na čerpacích stanicích v posledních týdnech rostly kvůli opětovnému zdražení ropy, ministerstvo financí tlačí na společnost TotalEnergies, aby cenu benzinu a nafty omezila.

Pro srovnání: ve Francii činila v červenci inflace 5,1 procenta, v Česku 10,2 procenta. (ZDE)

Loni francouzská vláda domácnostem náklady na pohonné hmoty dotovala, což stálo veřejné finance obrovské peníze. Ministr financí Bruno Le Maire dříve tento měsíc uvedl, že znovuzavedení takových opatření by bylo ekologickou, fiskální a politickou „anomálií“.

„Každý musí převzít svůj díl. Je naprosto normální, aby přispívaly velké průmyslové podniky,“ řekla Borneová. „Odpovědností státu je také snížit svůj deficit a dluh,“ dodala.

Parlamentu vláda plán předloží v říjnu. Její krok obratem vyvolal odpor průmyslu. Podle Francise Pousse z lobbistické skupiny Mobilians, která zastupuje 5800 francouzských čerpacích stanic, nebude pro menší prodejce možné prodávat se ztrátou, protože rozdíl nemohou vyrovnat prodejem jiných produktů.

„Je to nepochopitelná situace,“ řekl Pousse v neděli v rozhovoru s televizí BFM. „Pro čerpací stanice, které se snažíme chránit už léta, je to poslední rána,“ dodal.

Zdroje: